Αντίδραση δήμου Γαζίου για το ενδεχόμενο μη ανάπτυξης φυσικού αερίου στην Κορακιά

Αριθμός πρωτ: 2336
Ημερομηνία κατάθεσης: 22/11/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΘΕΜΑ: Αντίδραση δήμου Γαζίου για το ενδεχόμενο μη ανάπτυξης φυσικού αερίου στην Κορακιά.

Έντονα αντιδρά ο Δήμος Γαζίου για τις αντιρρήσεις της ΔΕΠΑ (Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου) στην εισαγωγή φυσικού αερίου στην Κρήτη και συγκεκριμένα στην τοποθεσία «Κορακιά», όπου θα κατασκευαστεί η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του τοπικού Τύπου (εφημερίδα «ΠΑΤΡΙΣ» 22-11-07), ο Δήμος Γαζίου είναι αποφασισμένος να μη δεχτεί να γίνει η επένδυση της ΔΕΗ στην Κορακιά εάν δεν λειτουργήσει με φυσικό αέριο, έργο το οποίο είχε εξαγγείλει και ο Πρωθυπουργός.
Οι ενστάσεις της ΔΕΠΑ, συνίστανται στη μη βιωσιμότητα μιας τέτοιας επένδυσης, όπως είναι η δημιουργία εγκαταστάσεων υγροποιημένου φυσικού αερίου και μετατροπής του σε φυσικό αέριο στην Κρήτη, αφού στο πρόγραμμα της ΔΕΗ για τις νέες μονάδες και την μετατροπή των παλαιών, δεν διασφαλίζονται οι απαιτούμενες καταναλώσεις.
Επίσης η ΔΕΠΑ φέρεται να διαφωνεί και για την επιλογή εγκατάστασης του τερματικού σταθμού φυσικού αερίου, αφού στον κόλπο της Κορακιάς επικρατούν βόρειοι άνεμοι που αυξάνουν το βαθμό δυσκολίας της επένδυσης.
Επειδή η βιωσιμότητα της εισαγωγής φυσικού αερίου στην Κρήτη έχει αποδειχθεί και από σχετική μελέτη που εκπόνησε αγγλική εταιρεία.
Επειδή επιτακτική είναι η ανάγκη να προχωρήσει χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις αυτό το έργο ζωτικής σημασίας προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα της ενεργειακής ανεπάρκειας στην Κρήτη,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να διασφαλιστεί η εισαγωγή φυσικού αερίου στην περιοχή της νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ στην Κορακιά, έργο το οποίο είχε εξαγγείλει και ο Πρωθυπουργός.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης
ΑΠΑΝΤΗΣΗ