Αντισεισμική θωράκιση κτιρίων

Αριθμός πρωτ: 17521
Ημερομηνία κατάθεσης: 9/4/2009

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
2) ΠΕΧΩΔΕ

ΘΕΜΑ: Αντισεισμική θωράκιση κτιρίων.

Με αφορμή τον πρόσφατο φονικό σεισμό που σημειώθηκε στην Ιταλία, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ), επισημαίνει την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών από την Κυβέρνηση προκειμένου υλοποιηθεί άμεσα η ενίσχυση των κτιρίων της χώρας, που θεωρούνται ευάλωτα σε σεισμούς.
Επειδή σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, στο πλαίσιο του προγράμματος Εθνική Πολιτική Ενίσχυσης Υφιστάμενων Κατασκευών, το ΤΕΕ προχώρησε στον στατικό έλεγχο 3.990.512 κτιρίων της χώρας, διαπιστώνοντας ότι οκτώ στα δέκα κτίρια χρειάζονται αντισεισμική ενίσχυση.
Επειδή όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά το ΤΕΕ, αυτό που σώζει είναι η πρόληψη και επιπλέον το κόστος σε περίπτωση σεισμού ανέρχεται περί τα 600 εκατ. ευρώ ετησίως κατά μέσον όρο για την αποκατάσταση των σεισμοπαθών και των περιοχών που πλήττονται, για το λόγο αυτό τα χρήματα πρέπει να δίνονται για την πρόληψη προκειμένου να περιορίζονται οι ζημιές και κυρίως τα θύματα.
Επειδή το Ηράκλειο και η Κρήτη γενικότερα είναι από τις πλέον σεισμογενείς περιοχές της χώρας,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ

Οι κ.κ. Υπουργοί
1) Ποιες πρωτοβουλίες προτίθενται να πάρουν προκειμένου να υλοποιηθεί η αντισεισμική θωράκιση των κτιρίων που θεωρούνται ευάλωτα σε σεισμούς στο Νομό Ηρακλείου.
2) Αν προτίθενται να χρηματοδοτήσουν την τοπική αυτοδιοίκηση του Νομού Ηρακλείου για την υλοποίηση του προγράμματος αντισεισμικής θωράκισης των κτιρίων.

Ο ερωτών βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης


ΑΠΑΝΤΗΣΗ