Αξιοποίηση των πηγών του Αλμυρού στο Ηράκλειο

7/3/2007

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στην Ερώτηση του Βουλευτή Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ Μανόλη Σοφ. Στρατάκη, σχετικά με την αξιοποίηση των πηγών του Αλμυρού στο Ηράκλειο, απάντησε στη Βουλή ο Υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Καλογιάννης.
Ο κ. Στρατάκης τόνιζε στην Ερώτησή του τις μεγάλες προσπάθειες και τα διάφορα έργα που έχουν γίνει για τον αποκλεισμό της υφαλμύρωσης του νερού των πηγών του Αλμυρού την καλοκαιρινή περίοδο, δυστυχώς χωρίς θετικό αποτέλεσμα. Στην περίπτωση που εξασφαλιστούν τα νερά του Αλμυρού μπορεί να λυθεί οριστικά το πρόβλημα του νερού για ολόκληρη την Κρήτη και όχι μόνο, με δεδομένο ότι οι ποσότητες είναι πάρα πολύ μεγάλες. Για το λόγο αυτό, αφενός ρωτούσε τους αρμόδιους Υπουργούς σχετικά με τη χορήγηση των αδειών για να προχωρήσουν οι εργασίες αποκλεισμού της υφαλμύρωσης του νερού των πηγών του Αλμυρού. Αφετέρου, απηύθυνε ερώτημα για το αν θα προτείνουν στην Περιφέρεια και το Δήμο Γαζίου να προχωρήσουν σε συμφωνία με ιδιώτη ειδικό στις καταδύσεις, που προτίθεται χωρίς καμία αμοιβή, αλλά μόνο με την παραχώρηση των τυχόν περισσευμάτων νερού, να προχωρήσει στην κατασκευή των αναγκαίων έργων για τον αποκλεισμό της εισόδου του νερού της θάλασσας, αφού διαθέτει και τον κατάλληλο μηχανολογικό εξοπλισμό, και με δεδομένο ότι η πρότασή του δεν δημιουργεί καμιά οικονομική επιβάρυνση στο Δημόσιο.
Στην απάντησή του ο Υφυπουργός ισχυρίστηκε ότι η Διεύθυνση Υδάτων της Περιφέρειας Κρήτης διεξάγει έρευνες για την αξιοποίηση των πηγών, οι οποίες παραδέχτηκε και ο ίδιος ότι θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες ολόκληρου του Νομού Ηρακλείου ή και ενός μεγάλου ποσοστού της Βόρειας Κρήτης, ενώ δεν μπορεί να συστήσει συμφωνία με ιδιώτη. Ο κ. Στρατάκης ανταπάντησε ότι η αρμόδια Διεύθυνση της Περιφέρειας πρέπει να προχωρήσει σε μελέτες το συντομότερο δυνατόν. Κάτι τέτοιο όμως είναι αμφίβολο, δεδομένου ότι τρία χρόνια τώρα δεν γίνεται καμία προσπάθεια προς την κατεύθυνση του να δούμε πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτόν τον πραγματικά πολύ μεγάλο πλούτο των πηγών του Αλμυρού που χύνεται κατευθείαν στη θάλασσα, και μάλιστα σε μια περίοδο που επέρχεται ξηρασία. Η εκτέλεση της κοινοτικής Οδηγίας για τη διαχείριση των υδάτων, που έγινε νόμος του κράτους από το 2003, είναι ελλιπέστατη. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να ενθαρρυνθεί η ιδιωτική πρωτοβουλία στο συγκεκριμένο θέμα, η οποία θα μπορούσε να προσφέρει πολλά για την αξιοποίηση των πηγών του Αλμυρού, ωστόσο ουδεμία πρωτοβουλία έχει ληφθεί από τη Διοίκηση μέχρι στιγμής.