Απάντηση Υπ.Μεταφορών και Επικοινωνιών κ.Χατζηδάκη στην Επίκαιρη Ερώτηση του Μανόλη Στρατάκη, σχετικά με το μέλλον του ENISA

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

2 Νοεμβρίου 2007

Η διαβεβαίωση του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Χατζηδάκη για τη δέσμευση της αρμόδιας Επιτρόπου κας. Reding, κατά τη συνάντησή τους, σχετικά με το ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει επίσημα την παράταση της λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών (ENISA) και μετά το 2009, αποτέλεσε τη σημαντικότερη πληροφορία που εξήχθη κατά τη σημερινή συζήτηση της σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης του Βουλευτή Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ Μανόλη Σοφ. Στρατάκη.

Όπως τόνιζε στο κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησής του ο κ. Στρατάκης, η εγκατάσταση του ENISA στην Ελλάδα και ειδικότερα στο Ηράκλειο ήταν μια σημαντική επιτυχία της χώρας μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ως αποτέλεσμα των χειρισμών της Ελληνικής Προεδρίας το 2003. Ωστόσο, το τελευταίο χρονικό διάστημα, και με αφετηρία το γεγονός ότι η δοκιμαστική περίοδος λειτουργίας του Οργανισμού εκπνέει το 2009, έντονες είναι οι φήμες για ξένα συμφέροντα που απεργάζονται την κατάργηση του ENISA, γεγονός που έχει προκαλέσει την αναστάτωση της τοπικής κοινωνίας, η οποία έχει υποστηρίξει με θέρμη τον Οργανισμό από την ίδρυσή του.

Αφού αναγνώρισε την επιτυχημένη προσπάθεια της ελληνικής Προεδρίας και του κ. Στρατάκη ως Υφυπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών για την εγκατάσταση του Οργανισμού στο Ηράκλειο, ο κ. Υπουργός προσπάθησε να υποβαθμίσει τη φημολογία και τις παλινδρομήσεις της Ευρωπαικής Επιτροπής, γεγονός που μένει βέβαια να αποδειχτεί. Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε, επεσήμανε ο κ. Στρατάκης, πρέπει να γίνουν προσπάθειες για την επίλυση προβλημάτων, όπως της απ’ ευθείας αεροπορικής σύνδεσης Ηρακλείου-Βρυξελλών, ενώ και οι ενέργειες της χώρας πρέπει να γίνουν πιο συντονισμένες για την παράταση λειτουργίας του ENISA και την παραμονή της έδρας του στο Ηράκλειο, ώστε να καθησυχαστεί η κοινή γνώμη του Ηρακλείου.

Παράλληλα, η αναφορά του κ. Χατζηδάκη στο ενδεχόμενο διεκδίκησης από τη χώρα μας και του προωθούμενου ευρύτερου Οργανισμού της Ευρωπαικής Ένωσης για τις Τηλεπικονωνίες, επιδοκιμάστηκε από τον κ. Στρατάκη. Το ενδεχόμενο αυτό είναι ιδιαιτέρως σημαντικό και πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε και ο νέος αυτός Οργανισμός να εγκατασταθεί στο Ηράκλειο, τόνισε ο Βουλευτής, τη στιγμή που ο ENISA έχει σημειώσει ιδιαίτερη επιτυχία και υπάρχει άλλωστε και σχετικό προηγούμενο με άλλους Οργανισμούς στην Ευρωπαική Ένωση.

Από το πολιτικό γραφείο

Διαβάστε τα πρακτικά της Βουλής