Απαίτηση αγροτών για οριστική επίλυση του προβλήματος των πανωτοκίων

Αριθμός πρωτ: 9272
Ημερομηνία κατάθεσης: 13/6/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: Απαίτηση αγροτών για οριστική επίλυση του προβλήματος των πανωτοκίων.

Αποτελεί πεποίθηση χιλιάδων αγροτών, που υποφέρουν από υπέρογκες οφειλές, οι οποίες έχουν σωρευτεί σε βάρος τους λόγω των πανωτοκίων, ότι η πολυδιαφημισμένη ρύθμιση των αγροτικών χρεών από την Κυβέρνηση αποτελούσε φενάκη. Όπως κατ’ επανάληψη έχω επισημάνει (πιο πρόσφατα με την Ερώτηση 7667/7-5-07 και κατά τη συζήτηση στη Βουλή, στις 5-6-07, της Ερώτησης 6112/23-3-2007), μόνον το 1/3 από τους αγρότες ωφελήθηκε από τα μέτρα της Κυβέρνησης της Ν.Δ. Χιλιάδες περιπτώσεις παραμένουν εκτός του πεδίου εφαρμογής της ρύθμισης, ενώ η συνεχιζόμενη πρακτική της Αγροτικής Τράπεζας για τη διεκδίκηση οφειλών πολλαπλάσιων του αρχικού κεφαλαίου, έγινε με την ανοχή και ενθάρρυνση της Κυβέρνησης.
Επιπλέον, χαρακτηριστική της συμπεριφοράς προς τον αγροτικό κόσμο, είναι και η πρόσφατη ανακοίνωση εγκυκλίου από την ΑΤΕ, για δήθεν ευνοϊκότερη ρύθμιση των χρεών, η οποία όμως, όπως πολύ σωστά σας επισημάνθηκε, έχει εκδοθεί εδώ και οκτώ (8) μήνες, χωρίς να υπάρξει απολύτως καμία αίτηση για υπαγωγή σε αυτήν.
Επειδή στον τοπικό Τύπο του Ηρακλείου η απουσία οριστικής ρύθμισης των πανωτοκίων προβάλλεται έντονα, με αφορμή νέα δικαστική απόφαση, η οποία δικαίωσε μετά θάνατον αγρότη, στον οποίο είχαν επιβληθεί υπερβολικές οφειλές εξαιτίας δανείων μέσω Συνεταιρισμών, τα οποία η Τράπεζα εξακολουθεί να χαρακτηρίζει συμβάσεις αλληλόχρεου λογαριασμού.
Επειδή η συγκεκριμένη κατηγορία περιπτώσεων αποτελεί μόνο μια από τις εξαιρέσεις που καθιστούν κενή περιεχομένου τη «ρύθμιση» των αγροτικών χρεών, με αντίστοιχες περιπτώσεις τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και τα δάνεια με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
Αν προτίθεται να προχωρήσει επιτέλους σε οριστική επίλυση του προβλήματος των πανωτοκίων, σε συνεργασία με την Αγροτική Τράπεζα, ώστε να μην αποκλείεται η πλειονότητα των αγροτών από την άρση των δυσβάστακτων οφειλών που έχουν επιβληθεί σε αυτούς, εξαιτίας των πολλών εξαιρέσεων της νομοθετικής ρύθμισης, που την ακυρώνουν στην πράξη

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης