Απαξίωση των αρχαιολογικών χώρων από το Υπουργείο Πολιτισμού

Αριθμός πρωτ: 12457
Ημερομηνία κατάθεσης: 20/5/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΘΕΜΑ : Απαξίωση των αρχαιολογικών χώρων από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Με την 11438/7-5-08 Ερώτησή μου είχα επισημάνει την έλλειψη αρχαιοφυλάκων στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού, με αποτέλεσμα οι πόρτες για τους επισκέπτες να κλείνουν μόλις στις τρεις το μεσημέρι και τη μεγάλη ζημία της οικονομίας εν γένει του τόπου, πέραν της σημαντικής δυσφήμισης, η οποία ως επί το πλείστον εξαρτάται από τον τουρισμό.
Παρεμφερής δυστυχώς εικόνα εγκατάλειψης επικρατεί στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία όλης της χώρας, σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, με ευθύνη του Υπουργείου Πολιτισμού, εκθέτοντας τη χώρα ανεπανόρθωτα.
Κλειστές πόρτες σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, τουαλέτες βρώμικες και εγκαταλελειμμένες, υπαίθριοι χώροι με σκουπίδια και πνιγμένοι στα αγριόχορτα, συνθέτουν τη χαώδη εικόνα που κυριαρχεί στα μνημεία της χώρας, τα οποία δέχονται καθημερινά χιλιάδες ξένους επισκέπτες.
Επειδή υπογραμμίζεται το πρωτοφανές γεγονός στα τέλη του μήνα Μαΐου να μην έχει προσληφθεί ωρομίσθιο προσωπικό, το οποίο δεν αναμένεται να είναι στη θέση του πριν από τον Ιούνιο, όταν δηλαδή θα είναι πλέον πολύ αργά.
Επειδή οι εμπλεκόμενοι τουριστικοί φορείς τονίζουν χαρακτηριστικά πως το παιχνίδι για φέτος χάθηκε, καθώς οι τουρίστες έχουν ήδη καταφθάσει,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να αλλάξει άρδην το πρωτοφανές σκηνικό ντροπής που επικρατεί στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία της χώρας που μας εκθέτει διεθνώς και πλήττει την οικονομία του τόπου εν γένει, αφού ως επί το πλείστον εξαρτάται από τον τουρισμό.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης