Απαράδεκτη η μη εξασφάλιση της χρηματοδότησης των έργων αποκατάστασης του Πανάνειου Νοσοκομείου Ηρακλείου

Αριθμός πρωτ: 480
Ημερομηνία κατάθεσης: 9/7/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
2) ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
3) ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΘΕΜΑ: Απαράδεκτη η μη εξασφάλιση της χρηματοδότησης των έργων αποκατάστασης του Πανάνειου Νοσοκομείου Ηρακλείου.

Με επανειλημμένες Ερωτήσεις μου, και τελευταία την 13785/6-6-08, έχω επισημάνει την εκ νέου πολύμηνη διακοπή της αποπεράτωσης του Πανάνειου Νοσοκομείου Ηρακλείου και την πλήρη αποτελμάτωση των έργων αναστήλωσης και μετατροπής του εν λόγω κτιρίου, το οποίο, πέραν της ιστορικής και αρχιτεκτονικής του σημασίας για την πόλη, θα ικανοποιήσει και βασικές ανάγκες στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας.
Τα Υπουργεία Πολιτισμού και Υγείας, στις απαντήσεις τους στην ως άνω Ερώτηση, παραδέχονται τη μη εξασφάλιση της χρηματοδότηση των εργασιών αποκατάστασης του Πανάνειου Νοσοκομείου, αν και υπήρξε δέσμευση για την ολοκλήρωση της υλοποίησης αυτού του πολύ σημαντικού έργου, κατά τη διάρκεια συζήτησης σχετικής Ερώτησής μου στην ολομέλεια της Βουλής στις αρχές του 2007. Συγκεκριμένα, στην απάντηση του Υπουργείου Υγείας αναφέρεται: «Ο προϋπολογισμός για την αναστήλωση ανέρχεται στο ποσό των 1.760.821 ευρώ και μέχρι τις αρχές του 2007 είχαν εκταμιευθεί περίπου 700.000 ευρώ. Από τότε μέχρι σήμερα έχουν σταματήσει όλα τα έργα στο Πανάνειο Νοσοκομείο λόγω μη χρηματοδότησης του έργου. Η υπολειπόμενη χρηματοδότηση ανέρχεται στο ποσό του 1.007.979,20 ευρώ περίπου για την αποπεράτωση του έργου. Για την έναρξη των εργασιών του έργου αναστήλωσης του Πανάνειου απαιτούνται άμεσα τουλάχιστον 500.000 ευρώ».
Στη δε απάντηση του Υπουργείου Πολιτισμού επισημαίνεται: «Η συνολική χρηματοδότηση του έργου μέχρι σήμερα από τη Γ.Γ.Α. είναι ύψους 724.805,95 ευρώ. Εκκρεμεί ένας λογαριασμός 150.000,00 ευρώ ο οποίος θα τακτοποιηθεί μόλις το επιτρέψουν τα οικονομικά δεδομένα της Γ.Γ.Α.».
Επειδή ο Δήμος Ηρακλείου κάνει λόγο για την ύπαρξη πολιτικών και ποινικών ευθυνών σε όλους όσους ευθύνονται για την καθυστέρηση ολοκλήρωσης του Πανάνειου, με συνέπεια να ναρκοθετείται η πορεία του σημαντικού αυτού έργου.
Επειδή η συστηματική κωλυσιεργία που παρατηρείται μέχρι και σήμερα, φανερώνει την αδυναμία της πολιτείας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει.
Επειδή, σύμφωνα με τους εμπλεκόμενους φορείς, υπάρχουν πλήρεις μελέτες για τις εργασίες της δεύτερης φάσης του έργου που καθιστούν το έργο ώριμο για την ένταξή του στην τέταρτη προγραμματική περίοδο,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ
Οι κ.κ. Υπουργοί:
1) Αν προτίθενται να εξασφαλίσουν και να διαθέσουν άμεσα τα αναγκαία κονδύλια, με βάση και τις προηγούμενες εγκρίσεις, προκειμένου να ξεκινήσουν εκ νέου και να προχωρήσουν με γρήγορους ρυθμούς οι εργασίες αποκατάστασης του Πανάνειου Νοσοκομείου Ηρακλείου.
2) Αν προτίθενται να εντάξουν τις εργασίες της δεύτερης φάσης του έργου στην τέταρτη προγραμματική περίοδο.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης