Απαράδεκτη προσπάθεια καταλογισμού ευθυνών στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου για την καταβολή της ενιαίας ενίσχυσης

Αριθμός πρωτ: 5254
Ημερομηνία κατάθεσης: 7/3/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Απαράδεκτη προσπάθεια καταλογισμού ευθυνών στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου για την καταβολή της ενιαίας ενίσχυσης.

Οι απεγνωσμένες προσπάθειες του ΟΠΕΚΕΠΕ να αποσείσει τις ευθύνες του στη μεγάλη καθυστέρηση της καταβολής των ενιαίων ενισχύσεων, όπως επεσήμαινα και με την Ερώτησή μου 3966/6-2-07, αποδεικνύεται περίτρανα από την απαράδεκτη επίρριψη ευθυνών στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου.
Σε επιστολή της προς όλους τους αρμοδίους, η Νομάρχης Ηρακλείου τονίζει ότι η Ν.Α.Η. «εγκαλείται» γιατί δεν έχει ελέγξει το ποσοστό του δείγματος που της έχει δοθεί για έλεγχο (400 αγρότες), την ίδια στιγμή που ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει δείγμα τουλάχιστον 1600 αγροτών να ελέγξει για την ενιαία ενίσχυση. Βεβαίως, είναι ατυχέστατη αυτή η προσπάθεια να μεταφερθούν ευθύνες σε άλλους, χωρίς να γίνεται αυτοκριτική από τον κατεξοχήν αρμόδιο ΟΠΕΚΕΠΕ.
Στην επιστολή γίνεται λόγος για τις σοβαρές δυσκολίες που έχει αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα η Ν.Α.Η. στην εκτέλεση του έργου που της έχει ανατεθεί:
– μετακίνηση 17 υπαλλήλων της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης, χωρίς την αντικατάστασή τους.
– έλλειψη πρόσβασης στο σύστημα πληρωμής του ΟΠΕΚΕΠΕ
– μη χρήση του ελαιοκομικού και αμπελουργικού μητρώου, αλλά του συστήματος ΟΣΔΕ, επιλογή που ήταν επιβαρυντική
– ανεπαρκές προσωπικό της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης, τη στιγμή που προσλαμβάνονται 70 συμβασιούχοι ελεγκτές από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
– επιπρόσθετος έλεγχος 1800 παραγωγών της στρεμματικής ενίσχυσης σουλτανίνας
Επειδή παρά τις δυσχέρειες αυτές, η Ν.Α.Η. έχει εστιάσει τις προσπάθειές της στον στόχο που έχει τεθεί και αισιοδιοξεί για την ολοκλήρωση των ελέγχων της ενιαίας ενίσχυσης μέχρι το τέλος Απριλίου.
Επειδή για το σκοπό αυτό, απαιτείται ουσιαστική ενίσχυση της πολιτείας, που δεν έχει δοθεί μέχρι σήμερα.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
Εάν προτίθεται να βοηθήσει στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ν.Α.Η. , η οποία εγκαλείται την ίδια στιγμή που ο ΟΠΕΚΕΠΕ βρίσκεται στο απυρόβλητο, για την ολοκλήρωση των ελέγχων για την ενιαία ενίσχυση, ικανοποιώντας το αίτημά της για πρόσληψη τουλάχιστον 25 Γεωτεχνικών και 10 Διοικητικών Υπαλλήλων οκτάμηνης σύμβασης στη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης .

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης