Αποζημίωση αγροτών για ακαρπία και άλλους κινδύνους

Αριθμός πρωτ: 4359
Ημερομηνία κατάθεσης: 5/9/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ &ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ : Αποζημίωση αγροτών για ακαρπία και άλλους κινδύνους.

Σε σημερινό (05/09/08) δημοσίευμα της έγκριτης εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» και τίτλο «Εξαιρέσεις … εκλογικές», γράφεται ότι: «Στην περιφέρεια, ο ΕΛΓΑ δέχεται αιτήσεις αποζημίωσης από τους αγρότες με οποιαδήποτε αιτιολογία. Ακαρπία, μειωμένη ή υποβαθμισμένη παραγωγή, βροχόπτωση ή λειψυδρία, χαλάζι ή αέρας -αλλά και κάθε φυσικό φαινόμενο- είναι μερικές από τις πληγές που αποζημιώνει ο Οργανισμός Ασφάλισης…
Δεν χωρά αμφιβολία ότι ορισμένοι αγρότες, που (τώρα) έχουν ειδική ενημέρωση ( και κάνουν αιτήσεις), σε 5-6 μήνες θα λάβουν αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, ο οποίος εν τω μεταξύ βυθίζεται στα δάνεια και έχει χρέη άνω των 3,5 δισ. ευρώ. Αν εκείνη την περίοδο διεξαχθούν εκλογές, δεν θα είναι συμπτωματικό».
Επειδή στο Νομό Ηρακλείου η ακαρπία των ελαιόδενδρων είναι σχεδόν γενική, εξαιτίας δυσμενών καιρικών συνθηκών την κρίσιμη περίοδο, αλλά και στα αμπέλια η παραγωγή ήταν αισθητά μειωμένη για τους ίδιους λόγους, όπως έχω επισημάνει και με παλαιότερες Ερωτήσεις μου (14339/11-6-08, 310/09-07-08, 13276/29-05-08).

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
Αν προτίθεται να δώσει εντολή στον ΕΛΓΑ να δεχθεί αιτήσεις παραγωγών και από το Νομό Ηρακλείου, οι οποίοι έχουν υποστεί ζημιές εξαιτίας δυσμενών καιρικών συνθηκών την κρίσιμη περίοδο στις ελαιοκαλλιέργειες και στα αμπέλια τους, με αποτέλεσμα να έχουν μειωμένη ή καθόλου παραγωγή.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης