Αποζημίωση Βιολογικών Καλλιεργειών Νομού Ηρακλείου λόγω καύσωνα

Αριθμός πρωτ: 9894
Ημερομηνία κατάθεσης: 28/6/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Αποζημίωση Βιολογικών Καλλιεργειών Νομού Ηρακλείου λόγω καύσωνα.

Επιτακτική προβάλλει η ανάγκη άμεσης αποζημίωσης και των βιοκαλλιεργητών του Νομού Ηρακλείου, των οποίων οι αμπελοκαλλιέργειες επλήγησαν από τον καύσωνα του Ιουνίου.
Οι βιοκαλλιεργητές προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις ασθένειες που είχαν προσβάλλει τα αμπέλια τους από τα ακραία καιρικά φαινόμενα του Μαΐου, είχαν χρησιμοποιήσει Θείο, το οποίο σε συνδυασμό με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν τον Ιούνιο, τα κατέστρεψε ολοσχερώς.
Επειδή η μη αποζημίωση των βιοκαλλιεργητών από τον ΕΛΓΑ θα λειτουργήσει αποθαρρυντικά και θα αναγκάσει τους παραγωγούς να στραφούν πάλι στις συμβατικές καλλιέργειες.
Επειδή με την 9745/26-6-07 Ερώτησή μου είχα επισημάνει την ανάγκη να επέμβει άμεσα ο ΕΛΓΑ προκειμένου να καταγραφούν και να αποζημιωθούν έγκαιρα και δίκαια οι εκτεταμένες ζημίες που προκλήθηκαν στις αμπελοκαλλιέγειες από τον καύσωνα του Ιουνίου, χωρίς όμως να αποκλειστούν και οι βιοκαλλιεργητές του Νομού Ηρακλείου,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:

Εάν προτίθεται να δώσει εντολή στον ΕΛΓΑ για άμεση και δίκαιη προπαντός αποζημίωση και των βιοκαλλιεργητών του Νομού Ηρακλείου, των οποίων οι καλλιέργειες επλήγησαν από τον καύσωνα του Ιουνίου και οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης