Αποζημίωση ελαιοπαραγωγών Νομού Ηρακλείου για την ακαρπία των ελαιοδέντρων

Αριθμός πρωτ: 14339
Ημερομηνία κατάθεσης: 11/6/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
2) ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ : Αποζημίωση ελαιοπαραγωγών Νομού Ηρακλείου για την ακαρπία των ελαιοδέντρων.

Απογοητευτική είναι η εικόνα που παρουσιάζουν οι περισσότερες ελαιοκαλλιέργειες στο Νομό Ηρακλείου, καθώς η ανθοφορία και η καρπόδεση των ελαιοδέντρων σε πολλές περιοχές χαρακτηρίζεται πολύ χαμηλή έως και ανύπαρκτη, με αποτέλεσμα οι εκτιμήσεις για την παραγωγή λαδιού την επόμενη ελαιοκομική περίοδο να είναι άκρως αποθαρρυντικές.
Μέχρι στιγμής, οι περιοχές στις οποίες έχει παρατηρηθεί η εξαιρετικά μειωμένη καρπόδεση των ελαιοδέντρων είναι οι Δήμοι Αρκαλοχωρίου, Αστερουσίων, Γοργολαϊνίου, καθώς και σε ορεινές περιοχές του Δήμου Γαζίου.
Λόγω αυτής της κατάστασης, θεωρείται επιβεβλημένη η άμεση καταγραφή των ελαιοκαλλιεργειών που αντιμετωπίζουν προβλήματα ανθοφορίας, καρπόδεσης ή και σχοινοκαρπίας, καθώς και η αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών για τη μείωση της παραγωγής τους, μέσω των κρατικών ενισχύσεων ΠΣΕΑ, αφού τα εν λόγω αίτια δεν εντάσσονται στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ.
Επειδή, όπως επισημαίνουν οι παραγωγοί, αν και είχαν παρουσιαστεί παρόμοια φαινόμενα κατά το παρελθόν, είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται τέτοιου μεγέθους πρόβλημα καρπόδεσης στο Νομό Ηρακλείου και μάλιστα σε μια χρονική περίοδο που οι ελαιοπαραγωγοί περίμεναν καλή σοδειά.
Επειδή η περιορισμένη παραγωγή δεν οφείλεται σε πλημμελή εφαρμογή της ενδεδειγμένης καλλιεργητικής πρακτικής αλλά σε φυσικά αίτια.
Επειδή είναι επιτακτική η ανακούφιση των πληγέντων παραγωγών, οι οποίοι, μετά και τις πολύ χαμηλές τιμές που πωλείται το ελαιόλαδο φέτος, έχουν περιέλθει πλέον σε απόγνωση,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ
Οι κ.κ. Υπουργοί:
Αν προτίθενται να προβούν στην αποζημίωση, μέσω των κρατικών ενισχύσεων ΠΣΕΑ, όλων των ελαιοπαραγωγών του Νομού Ηρακλείου, των οποίων τα ελαιόδεντρα αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ανθοφορίας, καρπόδεσης ή και σχοινοκαρπίας, ζημιές που θα έχουν ως συνέπεια την σημαντική μείωση της παραγωγής ελαιολάδου κατά την προσεχή ελαιοκομική περίοδο.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης