Αποζημίωση καταστροφών φυτικής και ζωικής παραγωγής Νομού Ηρακλείου λόγω καύσωνα

Αριθμός πρωτ: 9745
Ημερομηνία κατάθεσης: 26/6/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Αποζημίωση καταστροφών φυτικής και ζωικής παραγωγής Νομού Ηρακλείου λόγω καύσωνα.

Μεγάλες είναι οι καταστροφές στη φυτική και ζωική παραγωγή του Νομού Ηρακλείου λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν τον Ιούνιο και στην Κρήτη.
Απώλειες και εκτεταμένες καταστροφές καταγράφονται τόσο στις αμπελοκαλλιέργειες όσο και στα κηπευτικά, στην περιοχή της Μεσσαράς αλλά και σε άλλες περιοχές, σύμφωνα με τους αγρότες του Νομού.
Και η κτηνοτροφία όμως υπέστη καταστροφές λόγω του καύσωνα αφού τα ζώα μειώνουν την παραγωγή τους σε γάλα, όσα εγκυμονούν αποβάλλουν, ενώ τα πιο ευαίσθητα στις υψηλές θερμοκρασίες ψοφάνε.
Επειδή οι εκτεταμένες καταστροφές των υπαίθριων καλλιεργειών αλλά και των αμπελιών επιβάλλουν την αποζημίωση και την οικονομική ανακούφιση όλων των παραγωγών που υπέστησαν ζημίες.
Επειδή ο ΕΛΓΑ πρέπει να καλύψει και τους κτηνοτρόφους που υπέστησαν ζημιές λόγω του καύσωνα, όπως ακριβώς αποζημιώνονται οι καταστροφές στη φυτική παραγωγή,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:

Αν προτίθεται να δώσει εντολή στον ΕΛΓΑ προκειμένου να αποζημιωθούν άμεσα οι καταστροφές τόσο στη φυτική παραγωγή όσο και στο ζωικό κεφάλαιο του Νομού Ηρακλείου από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες που σημειώνονται τον Ιούνιο και στην Κρήτη.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης