Αποζημίωση κτηνοτρόφων που υπέστησαν ζημιές από την πυρκαγιά του 2005 στην περιοχή των Δ.Δ. Πηγαϊδακίων και Κουσέ του Δήμου Μοιρών

Αριθμός πρωτ: 5619
Ημερομηνία κατάθεσης: 17/9/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Αποζημίωση κτηνοτρόφων που υπέστησαν ζημιές από την πυρκαγιά του 2005 στην περιοχή των Δ.Δ. Πηγαϊδακίων και Κουσέ του Δήμου Μοιρών.

Κτηνοτρόφοι που έχασαν τα ζώα τους από την πυρκαγιά του 2005 στην περιοχή της Μεσσαράς, όπως στα Δημοτικά Διαμερίσματα Πηγαϊδακίων και Κουσέ του Δήμου Μοιρών, και αποζημιώθηκαν μετά τις πυρκαγιές της Πελοποννήσου το 2007 με τη διαδικασία της ταμειακής διευκόλυνσης, αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιστροφής της αποζημίωσης εξαιτίας της μη ασφάλισης των ζώων.
Συγκεκριμένα, ενώ οι κτηνοτρόφοι της περιοχής έχουν ασφαλισμένο ζωϊκό κεφάλαιο για τα έτη 2004 και 2006 δεν φαίνεται να έχουν ασφαλίσει το ζωϊκό κεφάλαιο το 2005 επειδή ουσιαστικά δεν τηρήθηκαν οι διαδικασίες των προηγούμενων χρόνων, όχι με δικιά τους ευθύνη, και τα ζώα στο μεταξύ είχαν καεί.
Ο ΕΛΓΑ δεν θεωρεί εξαιτίας αυτού του λόγου δικαιούχους αποζημίωσης τους συγκεκριμένους κτηνοτρόφους επειδή τα ζώα τους δεν φαίνονται ασφαλισμένα το 2005, χρονιά που υπέστησαν την καταστροφή.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
Εαν προτίθεται να δώσει εντολές στον ΕΛΓΑ να βρει τρόπο επίλυσης του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί αφού είναι στην πράξη γραφειοκρατικό και οι κτηνοτρόφοι υπέστησαν τη ζημιά για την οποία αποζημιώθηκαν.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης