Αποζημίωση πληγέντων για ζημιές που προκλήθηκαν στις καλλιέργειες από τον παγετό της 19ης Απριλίου 2007

Αριθμός πρωτ: 7145
Ημερομηνία κατάθεσης: 23/4/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Αποζημίωση πληγέντων για ζημιές που προκλήθηκαν στις καλλιέργειες από τον παγετό της 19ης Απριλίου 2007 .

Καταστροφικές ζημιές που φτάνουν στο 100%, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, έχει προκαλέσει καταστροφικός παγετός που σημειώθηκε την Πέμπτη 19/04/07 στις περιοχές Αρκαλοχωρίου, Αστερουσίων, Κόφινα, Ν. Καζαντζάκη, Παλιανής και Τεμένους.
Σύμφωνα με τους παραγωγούς η καταστροφή στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ολοκληρωτική, κυρίως σε αμπέλια και ελιές.
Πέραν από τις χιλιάδες στρέμματα αμπελώνων που έχουν καταστραφεί, μεγάλο πλήγμα έχουν υποστεί και οι ελαιοπαραγωγοί αυτών των περιοχών καθώς ο παγετός κατέστρεψε τους δροσερούς βλαστούς των ελαιόδεντρων κατά την περίοδο της ανθοφορίας τους.
Επειδή, σύμφωνα με τους αρμόδιους του ΕΛΓΑ, ζημιές τέτοιου είδους στα ελαιόδεντρα δεν καλύπτονται, γεγονός που έχει προκαλέσει την απόγνωση των παραγωγών αυτών, καθώς βλέπουν να «παγώνει» και η παραγωγική τους δραστηριότητα.
Επειδή οι ελαιοπαραγωγοί του Νομού Ηρακλείου έχουν υποστεί μια κατάφορη αδικία από την πλευρά της πολιτείας όσον αφορά τόσο στις αποζημιώσεις λόγω θεομηνιών όσο και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων τους γενικότερα.
Επειδή επικρατεί κλίμα όχι μόνο ανασφάλειας αλλά και αμφισβήτησης ως προς το ρόλο του ΕΛΓΑ και τη βούληση του Υπουργείου να σταθεί ουσιαστικά στο πλευρό των αγροτών, δίνοντας λύσεις στα υπαρκτά προβλήματά τους.
Επειδή επικρατεί ήδη έντονος προβληματισμός για τον τρόπο υπολογισμού των ζημιών από τους εκτιμητές του ΕΛΓΑ και το κατά πόσο οι εκτιμήσεις αυτές ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Επειδή επιβάλλεται η άμεση αποκατάσταση των πληγέντων παραγωγών, οι οποίοι νιώθουν ιδιαίτερα ανασφαλείς λόγω της απώλειας μεγάλου μέρους των εισοδημάτων τους, αλλά και του παραγκωνισμού που έχουν υποστεί από την πλευρά της πολιτείας,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
Εάν προτίθεται να δώσει εντολή στον ΕΛΓΑ να καλύψει ουσιαστικά τις ζημιές που προκλήθηκαν στα ελαιόδεντρα, στα αμπέλια και στις άλλες καλλιέργειες από τον τελευταίο παγετό, ώστε να δοθεί η οικονομική στήριξη στους παραγωγούς για συνέχιση της δραστηριότητάς τους και προκειμένου να αρθεί το κλίμα ανασφάλειας και η αμφισβήτηση που επικρατεί ως προς τις προθέσεις της πολιτείας να βοηθήσει ουσιαστικά τους αγρότες του Νομού Ηρακλείου.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης