Αποζημιώσεις στη κτηνοτροφία

Αριθμός πρωτ: 17
Ημερομηνία κατάθεσης: 17/6/2009

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
2) ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Αποζημιώσεις στη κτηνοτροφία.

Με πρόσφατη ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων Νομού Ηρακλείου (ΣΕΚΝΗ) διαμαρτύρεται, για τον άδικο όπως αναφέρει, αποκλεισμό των αιγοπροβατοτρόφων της Κρήτης από τις πρόσφατες αποζημιώσεις των 500 εκατομμυρίων ευρώ που εξήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για όλους τους κλάδους του πρωτογενή τομέα της χώρας.
Σύμφωνα με το σύλλογο προηγήθηκε η άνιση και άδικη κατανομή του άτοκου δανείου μεταξύ των κλάδων της ζωικής παραγωγής με την οποία η αιγοπροβατοτροφία αδικήθηκε αφού τα 10 ευρώ, τα οποία μετά από πιέσεις έγιναν 15 ευρώ, ανά αιγοπρόβατο υπολείπονται κατά πολύ από τα 300-400 ευρώ που δόθηκαν στην αγελαδοτροφία. Επίσης η ρύθμιση του Υπουργείου Οικονομίας να αναστείλει την πρώτη δόση των άτοκων δανείων, όταν η ΑΤΕ είχε προεισπράξει την πρώτη δόση από τους αιγοπροβατοτρόφους μέσω ενιαίας ενίσχυσης την οποία και δεν επέστρεψε, αποτελεί μια ακόμη αδικία.
Επειδή οι αιγοπροβατοτροφικές εκμεταλλεύσεις στην Κρήτη κυμαίνονται από 200-300 ζώα τα άτοκα δάνεια κυμάνθηκαν κατά μέσο όρο στα 3.000-4.000 ευρώ και ως εκ τούτου δεν επέλυσαν κανένα πρόβλημα.
Επειδή το πακέτο των 500 εκατομμυρίων ευρώ ουσιαστικά δεν επέλυσε κανένα πρόβλημα του αγροτικού τομέα της Κρήτης αλλά και ολόκληρης της χώρας ,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ
Οι κ.κ. Υπουργοί:

1) Εάν προτίθενται να λάβουν μέτρα ώστε να αμβλυνθούν οι ανισότητες που δημιουργήθηκαν από την άδικη κατανομή των αποζημιώσεων των 500 εκατομμυρίων ευρώ .
2) Ποια μέτρα θα πάρουν για την επιστροφή της πρώτης δόσης των δανείων που η ΑΤΕ είχε προεισπράξει από τους κτηνοτρόφους.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. ΣτρατάκηςΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ