Αποκλεισμός του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη από τις επετειακές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση των 50 χρόνων από το θάνατό του

Αριθμός πρωτ: 4951
Ημερομηνία κατάθεσης: 28/2/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΘΕΜΑ: Αποκλεισμός του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη από τις επετειακές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση των 50 χρόνων από το θάνατό του.

Την έκπληξη όλων προκάλεσε η πρωτοφανής απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού για αποκλεισμό του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη από τις επετειακές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 50 χρόνων από το θάνατο του μεγάλου Έλληνα και Κρήτα λογοτέχνη.
Ο Δήμαρχος του Δήμου Ν. Καζαντζάκη, απέστειλε επιστολή στο Υπουργείο, στην οποία καταγράφονται οι μεγάλες προσπάθειες και τα σημαντικά έργα που έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια, για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών που προσφέρει το Μουσείο για τη μετάδοση του έργου του μεγάλου λογοτέχνη.
Επειδή οι τοπικοί φορείς αλλά και οι πολίτες, είναι ανάστατοι από την απρόσμενη και αδικαιολόγητη απόφαση του Υπουργείου όχι μόνο να αποκλείσει το Μουσείο από τις εκδηλώσεις για την επέτειο των 50 χρόνων από το θάνατο του Ν. Καζαντζάκη αλλά και την αθέτηση της υπόσχεσής του για κήρυξη του 2007 ως έτους Καζαντζάκη.
Επειδή οι αποφάσεις αυτές, μόνο απαξιωτικές μπορεί να είναι για την προσπάθεια που γίνεται από το μοναδικό Μουσείο που είναι αφιερωμένο στο Νίκο Καζαντζάκη και με κάθε τρόπο προσπαθεί να καταστήσει παγκοσμίως γνωστό το πολύτιμο έργο του μεγάλου λογοτέχνη,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
1) Εάν προτίθεται να προβεί στην ένταξη του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη στις επετειακές εκδηλώσεις για την συμπλήρωση 50 χρόνων από το θάνατο του μεγάλου λογοτέχνη.
2) Εάν προτίθεται, έστω και καθυστερημένα, να προβεί στην κήρυξη του έτους 2007 ως έτους Καζαντζάκη, με αφορμή την επέτειο συμπλήρωσης 50 χρόνων από το θάνατό του.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης