Απομάκρυνση αυθαίρετων κεραιών κινητής τηλεφωνίας από τα Μάταλα Νομού Ηρακλείου

Αριθμός πρωτ: 9746
Ημερομηνία κατάθεσης: 26/6/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

ΘΕΜΑ: Απομάκρυνση αυθαίρετων κεραιών κινητής τηλεφωνίας από τα Μάταλα Νομού Ηρακλείου.

Έντονη είναι η ανησυχία των κατοίκων του Δημοτικού Διαμερίσματος Ματάλων από την αυθαίρετη τοποθέτηση, όπως υποστηρίζουν, κεραιών κινητής τηλεφωνίας σε κτίριο εντός του οικισμού.
Οι κάτοικοι είναι θορυβημένοι καθώς συσχετίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας κατοίκων από την εγκατάσταση κεραιών κινητής τηλεφωνίας στο παρακείμενο κτίριο.
Επειδή οι κάτοικοι είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις αντιδράσεις τους κατά των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας προκειμένου να απομακρυνθούν από την κατοικημένη περιοχή.
Επειδή, σε πολλές περιπτώσεις, έχω επισημάνει με Ερωτήσεις την έντονη ανησυχία των κατοίκων πολλών περιοχών του Νομού αναφορικά με τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας και οι απαντήσεις του Υπουργείου είναι μεν καθησυχαστικές, αλλά η πραγματικότητα μάλλον τις διαψεύδει.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
1) Αν θα μπει φρένο στην αυθαιρεσία και στην παρανομία των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, οι οποίες προσφέροντας γενναιόδωρα οικονομικά ανταλλάγματα, πείθουν τους ιδιοκτήτες να εγκαθιστούν κεραίες στις οικοδομές τους.
2) Αν πραγματοποιούνται διαρκείς και επισταμένοι έλεγχοι ούτως ώστε οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να τηρούν αφενός τις θεσμοθετημένες προδιαγραφές και να εξασφαλίζεται η συμμόρφωσή τους με τα όρια ασφαλούς έκθεσης του κοινού αναφορικά με την ακτινοβολία, και αφετέρου να ελέγχεται το πλήθος και η νομιμότητα των εγκατεστημένων κεραιών στο Νομό Ηρακλείου.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης