Απομάκρυνση κεραίας κινητής τηλεφωνίας από το κέντρο του Ηρακλείου

Αριθμός πρωτ: 3775
Ημερομηνία κατάθεσης: 3/1/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
2) ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΘΕΜΑ: Απομάκρυνση κεραίας κινητής τηλεφωνίας από το κέντρο του Ηρακλείου.

Έντονη είναι η ανησυχία των κατοίκων του κέντρου της πόλης του Ηρακλείου από κεραία κινητής τηλεφωνίας που έχει τοποθετηθεί παράνομα στην οροφή πολυκαταστήματος στην λεωφόρο Καλοκαιρινού, η οποία παρά τις ενέργειες και τους δικαστικούς αγώνες τους και παρά το ότι έχει χαρακτηριστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες ως παράνομη, δεν έχει ακόμη απομακρυνθεί.
Οι κάτοικοι κάνουν λόγο για τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία τους λόγω της ακτινοβολίας, καθώς και για κρούσματα καρκίνου που έχουν πολλαπλασιαστεί στην ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένη αυτή περιοχή.
Όπως αναφέρουν οι κάτοικοι, ενώ και στη ΔΕΗ έχει γίνει καταγγελία για κλοπή ρεύματος από την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας προκειμένου να λειτουργεί η κεραία, η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού αρκέστηκε σε μια υπεύθυνη δήλωση της εταιρείας ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει και δεν εξέτασε περαιτέρω την ορθότητα των ισχυρισμών τους.
Επειδή τα κέρδη των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας δεν θα πρέπει να μπαίνουν πάνω από την υγεία των πολιτών.
Επειδή, όπως υποστηρίζουν οι κάτοικοι, η συγκεκριμένη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας δεν έχει εκπονήσει καμία περιβαλλοντική μελέτη για την εγκατάσταση της κεραίας, αφού δεν είναι νόμιμα αδειοδοτημένη, ενώ δεν μετρώνται και τα όρια ακτινοβολίας της.
Επειδή οι κάτοικοι είναι αποφασισμένοι να προβούν σε κινητοποιήσεις αν δεν απομακρυνθεί η αυθαίρετη κεραία κινητής τηλεφωνίας από τις οικίες και τα καταστήματά τους,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ
Οι κ.κ. Υπουργοί:
1) Αν προτίθενται να δώσουν εντολές για έλεγχο αφενός της νομιμότητας της κεραίας κινητής τηλεφωνίας που είναι τοποθετημένη στην οροφή πολυκαταστήματος στην λεωφόρο Καλοκαιρινού στο κέντρο της πόλης του Ηρακλείου και αφετέρου των καταγγελιών των κατοίκων για κλοπή ηλεκτρικού ρεύματος από την εταιρεία προκειμένου να λειτουργεί η κεραία.
2) Αν πραγματοποιούνται διαρκείς και επισταμένοι έλεγχοι ούτως ώστε να τηρούνται, αφενός οι θεσμοθετημένες προδιαγραφές και να εξασφαλίζεται η τήρηση των ορίων ασφαλούς έκθεσης του κοινού αναφορικά με την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, και αφετέρου να ελέγχεται το πλήθος και η νομιμότητα των εγκατεστημένων κεραιών στην πόλη αλλά και το Νομό Ηρακλείου γενικότερα.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠ.ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ