Αποφυγή προβλημάτων από τις μαζικές «εξαφανίσεις» μελισσών

Αριθμός πρωτ: 602
Ημερομηνία κατάθεσης: 19/6/2009

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟN ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Αποφυγή προβλημάτων από τις μαζικές «εξαφανίσεις» μελισσών

Με την 16576/20-3-09 Ερώτησή μου, στην οποία δεν έχω λάβει καμιά απάντηση μέχρι σήμερα, επισήμανα το φαινόμενο των μαζικών «εξαφανίσεων» μελισσών το οποίο έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον των επιστημόνων παγκοσμίως, αφού πληθαίνουν καθημερινά οι αναφορές για το γεγονός αυτό σε όλο τον κόσμο, παρόλο που στη χώρα μας οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν αναφέρουν σχετικό πρόβλημα.
Σύμφωνα όμως και με νεότερες έρευνες που δημοσιεύονται σε επιστημονικά περιοδικά, το φαινόμενο αυτό φτάνει στις ΗΠΑ έως και το 90%, ενώ στον Καναδά το 40%, γεγονός που εγείρει όλο και μεγαλύτερο προβληματισμό στους επιστήμονες καθώς έχει επίπτωση όχι μόνο στον πληθυσμό των μελισσών αλλά έχει και αλυσιδωτές συνέπειες στον ίδιο τον άνθρωπο.
Επειδή στους μελισσοπαραγωγούς υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τη τυχόν μείωση του πληθυσμού των μελισσών αλλά και τη μείωση παραγωγής μελιού και επιπλέον προβληματισμός κυρίως στους επιστήμονες, εξαιτίας της καθοριστικής συμβολής της μέλισσας στην επικονίαση (γονιμοποίηση) των φυτών.
Επειδή οι μελισσοκόμοι των χωρών όπου έχει παρουσιαστεί το πρόβλημα αναφέρουν ότι όλο και πιο συχνά αντικρίζουν άδειες κυψέλες χωρίς να υπάρχουν πουθενά νεκρές μέλισσες, γεγονός που εγείρει πολλά ερωτήματα για τα αίτια, όπως για παράδειγμα τα ακάρεα, τους θανατηφόρους ιούς, τη μονοκαλλιέργεια και τα μεταλλαγμένα.
Επειδή σύμφωνα με τους επιστήμονες υπάρχουν και άλλες αιτίες, όπως μύκητες ή αιτίες που τις οδηγούν σε φτωχή διατροφή και ενδογαμία, ενώ επισημαίνουν ότι μπορεί και τα φυτοφάρμακα να τις οδηγούν σε αποπροσανατολισμό.
Επειδή πάνω από το 1/3 των τροφίμων που καταναλώνουν οι άνθρωποι για τη διατροφή τους είναι άμεσα συναρτώμενα από τη γονιμοποίηση των φυτών από τις μέλισσες, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα πολλές καλλιέργειες παγκοσμίως, αλλά και στη χώρα μας, να πέσουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα παραγωγής.
Επειδή η μόλυνση του περιβάλλοντος, οι καλλιέργειες μεταλλαγμένων φυτών, αλλά και οι κλιματικές αλλαγές, επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την εξέλιξη αυτή, άρα και την επικονίαση (γονιμοποίηση) των φυτών και κατά συνέπεια την υγεία του ανθρώπου.
Επειδή όπως προκύπτει από ξένα δημοσιεύματα, σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως στη Γαλλία, προβαίνουν σε τοξικολογικές αναλύσεις για να διαπιστώσουν την επιρροή που έχουν στις μέλισσες οι διάφορες χημικές ουσίες,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί και αν θα παρθούν παρόμοια μέτρα, προκειμένου να αποφευχθεί στη χώρα μας το πρόβλημα της μαζικής «εξαφάνισης» μελισσών, το οποίο, πέρα από τις οικονομικές συνέπειες για τους παραγωγούς, θα έχει μεγάλες συνέπειες και στην επικονίαση (γονιμοποίηση) των φυτών από τις μέλισσες, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει μείωση της παραγωγής σε πολλές καλλιέργειες, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, αλλά θα επηρεάσει και τη ζωή του ανθρώπου.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ