Απόδοση παρακρατηθέντων πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Αριθμός πρωτ: 826
Ημερομηνία κατάθεσης: 17/10/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ

ΘΕΜΑ: Απόδοση παρακρατηθέντων πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Την έντονη αγανάκτησή της εκφράζει για μία ακόμη φορά η Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ηρακλείου για την ανεκτέλεστη υπόσχεση της Κυβέρνησης να αποδώσει τους παρακρατηθέντες θεσμοθετημένους πόρους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Σύμφωνα με την ΤΕΔΚ Ηρακλείου, τα χρήματα που οφείλει το κράτος στο Νομό ανέρχονται στα 58,8 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία αν εισέπρατταν οι Δήμοι, η εικόνα ολόκληρου του Νομού θα ήταν διαφορετική.
Όπως επισημαίνει η ΤΕΔΚ, ο Πρωθυπουργός είχε υποσχεθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΚΕ ότι με τον προϋπολογισμό του 2008 θα αρχίσει η σταδιακή απόδοση των παρακρατηθέντων πόρων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Εν τούτοις στον προϋπολογισμό του κράτους για το οικονομικό έτος 2008 δεν υπάρχει συγκεκριμένη εγγραφή για την επιστροφή των παρακρατηθέντων πόρων.
Επειδή η μη εφαρμογή του Ν. 1828/89 από την ψήφισή του μέχρι σήμερα έχει στερήσει από τους Δήμους σημαντικούς πόρους, που μαζί με το κόστος των μεταφερόμενων και μεταφερθεισών αρμοδιοτήτων ανέρχονται στο ποσό των 2,8 δις.
Επειδή οι Δήμαρχοι του Νομού είναι αποφασισμένοι να μη δεχτούν καμία απολύτως νέα αρμοδιότητα χωρίς ακριβή κοστολόγηση και χωρίς αντίστοιχη εκχώρηση των απαραίτητων πόρων από τον τακτικό προϋπολογισμό.
Επειδή το αίτημα της είσπραξης των θεσμοθετημένων πόρων έχει γίνει διαχρονικό και αποδεικνύει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο, πόσο απαξιώνει η Κυβέρνηση την τοπική Αυτοδιοίκηση.
Επειδή οι Δήμαρχοι του Νομού Ηρακλείου είναι αποφασισμένοι να προβούν σε κινητοποιήσεις προκειμένου να διεκδικήσουν τους πόρους που δικαιούνται,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
Εάν προτίθεται να κάνει δεκτό το αίτημα της ΤΕΔΚ Ηρακλείου για άμεση και πλήρη εφαρμογή του Ν. 1828/89 στην αρχική του μορφή, προκειμένου να μην καθηλώνεται η τοπική ανάπτυξη.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠ.ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ