Απόδοση των εκτάσεων της πρώην αμερικανικής βάσης Γουρνών στην τοπική κοινωνία

Αριθμός πρωτ: 1450
Ημερομηνία κατάθεσης: 1/11/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: Απόδοση των εκτάσεων της πρώην αμερικανικής βάσης Γουρνών στην τοπική κοινωνία.

Την απόδοση των εκτάσεων της πρώην αμερικανικής βάσης Γουρνών στην τοπική κοινωνία ζητά η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη – τμήμα Ηρακλείου (ΕΕΔΥΕ).
Σύμφωνα με την ΕΕΔΥΕ, από το 1994 που έκλεισε η αμερικανική βάση Γουρνών ο χώρος δεν αξιοποιήθηκε για δημόσιες εγκαταστάσεις πολιτισμού και αθλητισμού, χώρους αναψυχής και ξεκούρασης, με ελεύθερη πρόσβαση των κατοίκων της περιοχής και του Ηρακλείου, καλύπτοντας τις λαϊκές ανάγκες.
Αντίθετα, η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, όπως επισημαίνει η ΕΕΔΥΕ, πιστή στη λογική που επιβάλλει η μετατροπή της γης, του νερού, των δασών και γενικότερα του περιβάλλοντος σε εμπόρευμα, ετοιμάζεται να παραδώσει την έκταση αυτή στην εκμετάλλευση του μεγάλου κεφαλαίου.
Επειδή το τμήμα Ηρακλείου της ΕΕΔΥΕ υπογραμμίζει πως η αύξηση των κερδών του κεφαλαίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, δεν μπορεί να μπαίνει πάνω από τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.
Επειδή με την 1304/30-10-07 Ερώτησή μου επεσήμανα τις έντονες αντιδράσεις των τοπικών φορέων για την απόφαση της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου να αξιοποιήσει στο άμεσο μέλλον τις εκτάσεις της πρώην αμερικανικής βάσης Γουρνών, μέσω Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτών, χωρίς την πρότερη επικύρωση του όλου σχεδιασμού από τα θεσμικά όργανα του Νομού,
ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί ώστε η έκταση των 460 περίπου στρεμμάτων της πρώην αμερικανικής βάσης Γουρνών να μην γίνει προϊόν για εκμετάλλευση από το μεγάλο κεφάλαιο, αλλά στην όποια χρήση της αποφασιστεί να ληφθεί μέριμνα για δημόσιες εγκαταστάσεις προς όφελος των κατοίκων της περιοχής.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης
ΑΠΑΝΤΗΣΗ