Αύξηση εισφορών ΕΛΓΑ

Αριθμός πρωτ: 10422
Ημερομηνία κατάθεσης: 19/5/2010

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Αύξηση εισφορών ΕΛΓΑ.

Έντονη αγανάκτηση έχει προκαλέσει στον αγροτικό κόσμο του Ηρακλείου η πρόσφατη ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με την αύξηση της εισφοράς στον ΕΛΓΑ από 3% μέχρι και στο 6% υπό προϋποθέσεις. Μάλιστα, η εισφορά αυξάνεται από 0,5% σε 1% για τους ιδιοκτήτες θερμοκηπιακών καλλιεργειών.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μία χρονική στιγμή που οι αγρότες ζητούν όχι την αύξηση αλλά, αντιθέτως, τη μείωση του ποσοστού των εισφορών τους στον ΕΛΓΑ στο 0,5% την ίδια ώρα που ο Οργανισμός εμφανίζει ελλείμματα της τάξης των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, εξαιτίας της κακοδιαχείρισης αλλά και της ρουσφετολογικής κατανομής των αποζημιώσεων τα προηγούμενα χρόνια.
Επειδή, είναι άδικο να ζητείται από τους αγρότες να πληρώσουν εισφορές κάθε χρόνο ανεξαρτήτως παραγωγής, σε μια περίοδο που η οικονομική τους κατάσταση δεν είναι η καλύτερη.
Επειδή, η φιλοσοφία του ΕΛΓΑ σαφώς δεν θα πρέπει να είναι εισπρακτική αλλά ανταποδοτική και να διασφαλίζει το εισόδημα των αγροτών.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Η κ.Υπουργός

Με ποιες ενέργειες όχι μόνο θα αποτρέψει την επιβολή αυξήσεων στις εισφορές των αγροτών στον ΕΛΓΑ, αλλά και θα τις μειώσει περαιτέρω, καθώς οι αγρότες είναι οι τελευταίοι που ευθύνονται για το έλλειμμα του Οργανισμού και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να επιβαρυνθούν κι άλλο οικονομικά ιδιαίτερα σ’αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης