Αύξηση στους θανάτους νέων από ναρκωτικά στην Ελλάδα

Αριθμός πρωτ: 2385
Ημερομηνία κατάθεσης: 23/11/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΘΕΜΑ: Αύξηση στους θανάτους νέων από ναρκωτικά στην Ελλάδα.

Την αύξηση του ποσοστού των θανάτων που συνδέονται με τα ναρκωτικά, στους χρήστες ηλικίας κάτω των 30 ετών στην Ελλάδα, καταγράφει η ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τα Ναρκωτικά και τους Τοξικομανείς.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου, 7.000-8.000 θάνατοι καταγράφονται κάθε χρόνο, λόγω υπερβολικής δόσης, ενώ δεν διαφαίνεται καμία προοπτική μείωσης.
Τεσσεράμισι εκατομμύρια Ευρωπαίοι δήλωσαν πως δοκίμασαν κοκαΐνη την περασμένη χρονιά, δηλαδή ένα εκατομμύριο περισσότεροι από το 2005.
Επειδή, όπως επεσήμανα και κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην ολομέλεια της έκθεσης της διακομματικής επιτροπής της Βουλής για τη μελέτη και την αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών, το πρόβλημα είναι πολυπαραγοντικό και συνεχώς μεταβαλλόμενο πρόβλημα, είναι όμως κυρίως πολιτικό, με τεράστιες ευθύνες για τη μη πάταξη των κυκλωμάτων που καλύπτονται σε διάφορα επίπεδα.
Επειδή η μη πρόληψη και η ανεπάρκεια προγραμμάτων απεξάρτησης, η καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού και η επαγγελματική επανένταξη των χρηστών είναι ζητήματα μείζονος σημασίας, για την αντιμετώπιση των οποίων η πολιτεία θα πρέπει να παρέμβει άμεσα και αποτελεσματικά,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
1) Αν προτίθεται να προωθήσει άμεσα την πρόταση της διακομματικής επιτροπής της Βουλής για τη σύναψη προγραμματικών συμφωνιών μεταξύ ΟΚΑΝΑ και Νοσοκομείων, ούτως ώστε να απορροφώνται άμεσα οι έχοντες ανάγκη θεραπείας.
2) Αν προτίθεται να διαθέσει τους αναγκαίους πόρους, με βάση ένα Σχέδιο Δράσης, το οποίο θα λαμβάνει υπόψη την έκθεση της διακομματικής επιτροπής της Βουλής, για τη συνολική αντιμετώπιση της μάστιγας των ναρκωτικών.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ