Βιολογικός Καθαρισμός Μοιρών

Αριθμός πρωτ: 5156
Ημερομηνία κατάθεσης: 6/3/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ
2) ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
3) ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.

ΘΕΜΑ: Βιολογικός Καθαρισμός Μοιρών.

Με επανειλημμένες Ερωτήσεις μου 2772/30-08-04, 5674/15-12-05 έχω τονίσει την ανάγκη δημιουργίας Βιολογικού Καθαρισμού στο Δήμο Μοιρών, ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων και της δημοτικής αρχής, που θα βελτίωνε το επίπεδο ζωής των κατοίκων όχι μόνο της πόλής των Μοιρών αλλά και όλων των γύρω οικισμών, όπως του Πετροκεφαλίου, του Κουσέ, της Γαλιάς και του Καστελίου.
Το έργο έχει ενταχθεί στο Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, με προϋπολογισμό 3,5 εκ. ευρώ για την κατασκευή του κυρίως εργοστασίου επεξεργασίας των λυμάτων καθώς και του αγωγού προσαγωγής, ενώ το συνολικό κόστος είναι 14,5 εκ. ευρώ και επιπλέον υπάρχει πρόβλεψη για την αξιοποίηση των επεξεργασμένων λυμάτων στην περιοχή εγκεκριμένη από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου. Παρόλα αυτά, η Περιφέρεια Κρήτης δεν έχει προχωρήσει στην υλοποίηση του έργου και στην εκταμίευση κονδυλίων προκειμένου να αρχίσει το έργο, αν και οι εμπλεκόμενοι φορείς είναι πανέτοιμοι, όπως δηλώνουν.
Επειδή οι κάτοικοι της περιοχής είναι αποφασισμένοι να απαιτήσουν με κάθε πρόσφορο τρόπο και να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να πραγματοποιηθεί επιτέλους αυτό το ζωτικής σημασίας έργο για τις Μοίρες.
Επειδή δεν υπάρχει άλλος ανασταλτικός παράγοντας για την πραγματοποίηση του έργου εκτός από τη χρηματοδότησή του,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ
Οι κ.κ. Υπουργοί:
Αν προτίθενται να προβούν στη δρομολόγηση άμεσης υλοποίησης του έργου και την εκταμίευση του ποσού των 3,5 εκ. ευρώ με το οποίο είχε ενταχθεί στο Γ΄ Κ.Π.Σ. , αλλά και την ολοκλήρωση του έργου με την έγκριση και των υπόλοιπων 11 εκ. ευρώ που απαιτούνται σύμφωνα με τον προϋπολογισμό που είχε υποβληθεί στο Ταμείο Συνοχής.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης