Δήλωση Μανόλη Σοφ. Στρατάκη ενόψει της εκλογής Προέδρου του ΠΑΣΟΚ

ΔΗΛΩΣΗ
του ΜΑΝΟΛΗ ΣΟΦ. ΣΤΡΑΤΑΚΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΠΑΣΟΚ Ν.ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Είναι γνωστό σε όλους ότι όλα αυτά τα χρόνια, απ’ όποιο μετερίζι και αν βρέθηκα, αγωνίστηκα με όλες μου τις δυνάμεις για να είναι το ΠΑΣΟΚ ενωμένο και ισχυρό, αλλά και για να συμβάλω στην κυριαρχία των απόψεων και θέσεων που εξέφραζε διαχρονικά.

Υπήρξα ένθερμος υποστηρικτής του Ανδρέα Παπανδρέου από τα πρώιμα νειάτα μου, πριν την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, γιατί πίστεψα στο όραμά του για μια Νέα Ελλάδα που ν’ανήκει στους Έλληνες. Μετά την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ προσπάθησα με όλες μου τις δυνάμεις, χωρίς να φείδομαι κόπου και χρόνου, να συμβάλω στην πρόοδο και τη λειτουργία του.

Μετά την αλλαγή ηγεσίας το 1996 αλλά και τους διαχωρισμούς που σε πολλές περιπτώσεις κυριάρχησαν, πίστεψα ότι το ΠΑΣΟΚ σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από τις κρίσεις που θα περνά, ως ζωντανός οργανισμός, οφείλει να πορεύεται ενωτικά, ώστε να μην βρίσκουν πρόσφορο έδαφος οι καιροσκόποι και οι ιδιοτελείς για να επωφελούνται σε βάρος του κινήματος.

Αυτή η πίστη μου με ώθησε από την πρώτη στιγμή της νέας κατάστασης που διαμορφώθηκε μετά τις τελευταίες εκλογές, με όση ψυχραιμία διαθέτω, παρά την απογοήτευση που είχα νιώσει για την υποτυπώδη λειτουργία της οργάνωσης και τις συμπεριφορές ορισμένων «συντρόφων» σε τοπικό επίπεδο, να συμβάλω ώστε να διαμορφωθεί η στήριξη στους υποψήφιους Προέδρους με βάση τις πολιτικές απόψεις και θέσεις που θα εξέφραζαν και όχι με βάση προσωπικές προτιμήσεις.

Η συζήτηση στο Εθνικό Συμβούλιο, αλλά και η ανάλυση των κοινωνικών δεδομένων από τον Γιώργο Α. Παπανδρέου, ο οποίος απέδωσε τις ανισότητες και τις αδικίες σε βάρος του λαού, στο παγκόσμιο σύστημα και τη συσσώρευση πλούτου που αυτό δημιουργεί, και όχι στην κοινωνία, μού διαμόρφωσαν την πεποίθηση ότι οι δικές μου προσεγγίσεις βρίσκονται πιο κοντά σε όσα διατύπωσε ο Γιώργος Παπανδρέου, αφού είναι γνωστό ότι ο τρόπος προσέγγισης των προβλημάτων οδηγεί στην διαμόρφωση και χάραξη των επιμέρους πολιτικών.

Ασφαλώς και πολλές απ’ τις απόψεις που διατύπωσαν οι άλλοι υποψήφιοι Πρόεδροι με βρίσκουν σύμφωνο, αλλά πιστεύω ότι σ’αυτή τη φάση ο Γιώργος Παπανδρέου διασφαλίζει σε μεγαλύτερο βαθμό την ενότητα και την προοπτική για να βγούμε από τα αδιέξοδα που για διάφορους λόγους έχουμε βρεθεί ως ΠΑΣΟΚ και που κάτω από άλλες προϋποθέσεις μπορούν να μεγιστοποιηθούν.

Πιστεύω ακόμα ότι η αυτοκριτική του Γιώργου Παπανδρέου κάλυψε σε ικανοποιητικό βαθμό την αδράνεια που παρατηρήθηκε σε πολλά επίπεδα τα τελευταία χρόνια και ότι ο ίδιος διδάχτηκε πως για να υπάρξουν νέοι δρόμοι χρειάζονται τομές και προπαντός άφθαρτα και δοκιμασμένα στο πλήρωμα του χρόνου στελέχη.

Για όλους αυτούς τους λόγους, θα είμαι δίπλα στον Γιώργο Παπανδρέου, στηρίζοντας την προοπτική που προβάλλει με γνώμονα πάντα την ενότητα του κόμματος, τιμώντας όμως και όλους του συντρόφους και φίλους ανεξάρτητα από τις προσωπικές τους επιλογές, τις οποίες σέβομαι.

Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι το ΠΑΣΟΚ με ψυχραιμία και με δημοκρατικές διαδικασίες θα βγει απ’αυτή τη δοκιμασία, όχι μόνο ενωμένο, αλλά και περισσότερο ώριμο και δυνατό για να οδηγήσει τη χώρα στο μέλλον.