Διακοπή ρεύματος σε Δήμους του Ηρακλείου

Αριθμός πρωτ: 1980
Ημερομηνία κατάθεσης: 15/11/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤOΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΘΕΜΑ: Διακοπή ρεύματος σε Δήμους του Ηρακλείου.

Πολύωρες επαναλαμβανόμενες διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος θα πραγματοποιήσει η ΔΕΗ σε τρεις Δήμους του Νομού Ηρακλείου αν δεν εξοφλήσουν άμεσα τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, ενώ η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος θα διακοπεί οριστικά μετά τις 17 Δεκεμβρίου.
Συγκεκριμένα, οι δημότες του Καστελλίου, της Γόρτυνας και του Γοργολαϊνίου θα μείνουν χωρίς ρεύμα στις 26 Νοεμβρίου, οπότε και έχει προγραμματιστεί η πρώτη 48ωρη διακοπή ρεύματος, οι οποίες και θα κλιμακώνονται σταδιακά.
Οι Δήμαρχοι επισημαίνουν ότι κάθε χρόνο τέτοια εποχή έρχονται αντιμέτωποι με τους υπέρογκους λογαριασμούς της ΔΕΗ, εξαιτίας της υπερκατανάλωσης ρεύματος λόγω των θερμοκηπίων κα των καλλιεργειών, και διαμαρτύρονται καθώς δεν προλαβαίνουν να εισπράξουν τα σχετικά ποσά από τους δημότες εντός του ελάχιστου χρονικού περιθωρίου που έχουν στη διάθεσή τους.
Επειδή οι Δήμαρχοι ζητούν από τη ΔΕΗ αφενός να προχωρήσει στη μείωση του κόστους των τιμολογίων στους αγροτικούς Δήμους και αφετέρου να τους αντιμετωπίζει με ελαστικότητα εξαιτίας της ιδιαιτερότητάς τους,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:

1) Εάν προτίθεται να δώσει εντολή προκειμένου είτε να δοθεί παράταση είτε να γίνει διακανονισμός για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών ηλεκτρικού ρεύματος των Δήμων Καστελλίου, Γόρτυνας και Γοργολαϊνίου, ούτως ώστε οι δημότες να μην έρθουν αντιμέτωποι με τις πολύωρες επαναλαμβανόμενες διακοπές που έχει προγραμματίσει η ΔΕΗ.
2) Εάν προτίθεται να δώσει εντολή για μείωση του κόστους των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος στους αγροτικούς Δήμους.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης