Διαμαρτυρία καθηγητών για την επιστροφή και επαναχρησιμοποίηση των σχολικών βιβλίων

Αριθμός πρωτ: 14775
Ημερομηνία κατάθεσης: 18/6/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΘΕΜΑ: Διαμαρτυρία καθηγητών για την επιστροφή και επαναχρησιμοποίηση των σχολικών βιβλίων.

Έντονα διαμαρτύρονται οι καθηγητές με αφορμή την εγκύκλιο για την επιστροφή και επαναχρησιμοποίηση των σχολικών βιβλίων.
Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η ΕΛΜΕ Ηρακλείου, η δωρεάν διανομή των βιβλίων στους μαθητές, καθώς και η κατοχύρωση του αναφαίρετου δικαιώματός τους να κατέχουν και να χρησιμοποιούν τα παρεχόμενα σχολικά εγχειρίδια, αποτελεί μια από τις ύψιστες και αδιαμφισβήτητες μορφωτικές κατακτήσεις του εκπαιδευτικού κινήματος.
Ωστόσο η Κυβέρνηση με τα αυταρχικά και αντιπαιδαγωγικά της μέτρα, δεν προσβάλλει μόνο μία από τις θεμελιώδεις λαϊκές κατακτήσεις, αλλά προκαλεί και τα αισθήματα της σχολικής κοινότητας, με πρόφαση την ανάρμοστη συμπεριφορά των μαθητών και την έλλειψη περιβαλλοντικής ευαισθησίας.
Επειδή, σύμφωνα με την ΕΛΜΕ Ηρακλείου, επιχειρείται η συγκάλυψη της πολιτικής βούλησης για κατάργηση της δωρεάν διανομής των σχολικών βιβλίων, της συρρίκνωσης των δαπανών και της άρσης των βασικών κατακτήσεων στο χώρο της εκπαίδευσης.
Επειδή παράλληλα, όπως υπογραμμίζεται, επιδιώκεται η σταδιακή εισαγωγή του βιβλίου της αγοράς στο δημόσιο σχολείο,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
Αν προτίθεται να κάνει δεκτό το αίτημα της ΕΛΜΕ Ηρακλείου και να ανακαλέσει την εγκύκλιο για την επιστροφή και επαναχρησιμοποίηση των σχολικών βιβλίων, η οποία υπονομεύει τις βασικές μορφωτικές κατακτήσεις του εκπαιδευτικού κινήματος.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης