Διαμαρτυρίες για την κατάργηση των Γραφείων των Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων των ελληνικών πρεσβειών στο εξωτερικό

Αριθμός πρωτ: 8089
Ημερομηνία κατάθεσης: 16/5/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: Διαμαρτυρίες για την κατάργηση των Γραφείων των Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων των ελληνικών πρεσβειών στο εξωτερικό.

Έντονη ανησυχία εκφράζεται σε ψήφισμα του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (Ε.Ο.Α.Ε.Ν.) εξαιτίας της πρόθεσης της Κυβέρνησης να προχωρήσει στην κατάργηση των Γραφείων των Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (Ο.Ε.Υ.) των πρεσβειών της χώρας μας στο εξωτερικό.
Ο συγκεκριμένος θεσμός έχει συμβάλει στο έπακρο στη διατήρηση και προβολή της ελληνικής επιχειρηματικής δράσης, στην ενίσχυση των δυνατοτήτων των ελληνικών επιχειρήσεων να αξιοποιήσουν τις εξαγωγικές προσπάθειες τους αλλά και να παρακολουθούν τις ξένες αγορές.
Τα Επιμελητήρια των ελληνικών νησιών υπερτονίζουν την άριστη και στενή συνεργασία τους με τα Γραφεία των Ο.Ε.Υ. και θεωρούν ότι η κατάργησή τους θα πλήξει ανεπανόρθωτα τις ελληνικές εξαγωγές και τις εν γένει προσπάθειες διείσδυσης στις ξένες αγορές.
Επειδή σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο και ισχυρό ανταγωνιστικό περιβάλλον πρέπει να υπάρχει εγρήγορση και συνεχείς προσπάθειες για την παρακολούθηση των εξελίξεων και την προώθηση των ελληνικών συμφερόντων και της ελληνικής επιχειρηματικότητας στο εξωτερικό.
Επειδή τα στελέχη των Γραφείων των Ο.Ε.Υ. μπορούν και χαράσσουν συντονισμένη πολιτική για την υλοποίηση στόχων που αποσκοπούν στην υποβοήθηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και την προώθηση των οικονομικών υποθέσεων της χώρας

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Η κ. Υπουργός:
Αν προτίθεται να κάνει δεκτό το αίτημα του ΕΟΑΕΝ, που είναι άλλωστε και αίτημα όλων των παραγωγικών τάξεων της χώρας, ώστε ο θεσμός των γραφείων των Οικονομικών και Εμπορικών Ακολούθων όχι μόνο να διατηρηθεί, αλλά και να ενισχυθεί οργανωτικά και λειτουργικά, προκειμένου να ανταποκρίνεται άμεσα και επιτυχώς στους επιδιωκόμενους σκοπούς, με κυριότερο την αναβάθμιση και υποβοήθηση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης