Διαρκώς μειούμενος ο αριθμός των αγροτών στην Ελλάδα

Αριθμός πρωτ: 1529
Ημερομηνία κατάθεσης: 5/11/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Διαρκώς μειούμενος ο αριθμός των αγροτών στην Ελλάδα.

Διαρκώς μειούμενος είναι ο αριθμός των αγροτών στη χώρα μας, όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδος.
Συγκεκριμένα, λιγότεροι αγρότες ασχολήθηκαν με τη γεωργία και την κτηνοτροφία το β’ τρίμηνο του 2007, σε σχέση με το πρώτο, σε ποσοστό 2,6%, με το συνολικό ποσοστό του πληθυσμού που ασχολείται με τον πρωτογενή τομέα να αγγίζει μόνο το 11,8%.
Τα άτομα που απασχολούνταν στη γεωργία και την κτηνοτροφία μειώθηκαν κατά 15.700 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, με αποτέλεσμα από 523.000 που ήταν καταγεγραμμένα το β’ τρίμηνο του 2006, να μειωθούν σε 507.300 το 2007.
Επειδή η μείωση αυτή θα έχει άμεσες επιπτώσεις και πρόσθετες πιέσεις σε όλους τους εμπλεκόμενους στον τομέα αγροτικής παραγωγής, ιδιαίτερα στους γεωργούς και κτηνοτρόφους των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών της χώρας, που αντιπροσωπεύουν το 61,7% των απασχολουμένων στον πρωτογενή τομέα,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να στηρίξει τους αγρότες της χώρας, οι οποίοι όλο και περισσότεροι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις γεωργικές και κτηνοτροφικές εργασίες τους και να στρέφονται στο δευτερογενή ή τριτογενή τομέα, για να εξασφαλίσουν τα προς το ζην.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ