Διαφθορά στη Δημόσια Διοίκηση

Αριθμός πρωτ: 1249
Ημερομηνία κατάθεσης: 30/6/2009

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ
1) ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
2) ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: Διαφθορά στη Δημόσια Διοίκηση.

Έντονα είναι τα φαινόμενα διαφθοράς και κακοδιοίκησης στη δημόσια διοίκηση όπως αναφέρεται στην ετήσια έκθεση του ελεγκτή δημόσιας διοίκησης με πρωταγωνιστές τις Πολεοδομίες, το χώρο της Υγείας, τις Εφορίες καθώς και τους Δήμους.
Σύμφωνα με τον ελεγκτή δημόσιας διοίκησης τα αποτελέσματα των φαινομένων αυτών έχουν τεράστιες επιπτώσεις στο περιβάλλον, αφού σε πολλές περιπτώσεις οι καταστροφές που έχουν γίνει είναι μη αναστρέψιμες, στο χώρο της υγείας όπου τα δημόσια νοσοκομεία έχουν μετατραπεί σε ιδιωτικές κλινικές αφού η διαδικασία χρηματισμού των ιατρών, τα γνωστά “φακελάκια”, είναι πλέον συνηθισμένο φαινόμενο. Σημειώνει όμως και το πρωτεύοντα ρόλο των πολιτών αλλά και των μέσων μαζικής ενημέρωσης στην αντιμετώπιση της διαφθοράς και επικρίνει τα πειθαρχικά συμβούλια, τα οποία, όπως αναφέρει, αποτελούνται από συνδικαλιστές οι οποίοι αρνούνται σχεδόν πάντα να κάνουν αρνητικές κρίσεις αλλά κριτικάρει και τις αξιολογήσεις των δημοσίων υπαλλήλων που είναι πάντα άριστες.
Στις προτάσεις του Γενικού Επιθεωρητή περιλαμβάνεται η εφαρμογή του μέτρου της μη εντοπιότητας σε κρίσιμες υπηρεσίες, η αλλαγή τόπου για τους υπαλλήλους που προάγονται καθώς και η εφαρμογή νέου μισθολογίου και η μείωση της γραφειοκρατίας.
Επειδή, η ύπαρξη φαινομένων διαφθοράς και κακοδιοίκησης στη δημόσια διοίκηση θέτει εμπόδια στη παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες οι οποίοι χάνουν και την εμπιστοσύνη τους προς όλο συνολικά το δημόσιο τομέα αφού κυριαρχούν οι πελατειακές σχέσεις.
Επειδή, τα φαινόμενα αυτά έχουν επιπτώσεις ακόμα και στις επενδύσεις των ιδιωτών με καταστροφικές συνέπειες στην οικονομία της χώρας.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ
Οι κ.κ. Υπουργοί:
Ποια μέτρα προτίθενται να πάρουν για τη καταπολέμηση της διαφθοράς και της κακοδιοίκησης στη δημόσια διοίκηση προκειμένου οι υπηρεσίες του δημοσίου να υπηρετούν τους πολίτες και να αποκτήσουν την εμπιστοσύνη τους.

Ο Ερωτών βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης