Διευκολύνσεις στις εισαγωγές τούρκικων οπωροκηπευτικών στην Ελλάδα

Αριθμός πρωτ: 5520
Ημερομηνία κατάθεσης: 13/3/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
2) ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
3)ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΘΕΜΑ: Διευκολύνσεις στις εισαγωγές τούρκικων οπωροκηπευτικών στην Ελλάδα.

Με πρόσφατη ανακοίνωσή τους, τα μέλη του Περιφερειακού Τμήματος Πτυχιούχων Τεχνολόγων Γεωπόνων Νομών Λέσβου & Χίου εκφράζουν την αναστάτωσή τους για αθρόα εισαγωγή τούρκικων αγροτικών προϊόντων εις βάρος των ντόπιων οπωροκηπευτικών.
Αιτία αυτής της ανησυχίας είναι η υπογραφή συμφωνίας με την Τουρκία από την πλευρά του Υπουργείου Οικονομικών/Διεύθυνση Τελωνείων, βάσει της οποίας «αναβαθμίζονται» οι ποσότητες εισαγωγής νωπών αγροτικών προϊόντων από τη γείτονα χώρα, με αντάλλαγμα την κατάργηση βίζας εισόδου τουριστών από την Τουρκία στην Ελλάδα. Προς επίτευξη αυτού του σκοπού και τη διευκόλυνση μετακίνησης τούρκικων φρούτων και λαχανικών, δημιουργούνται εργαστήρια ελέγχου τροφίμων στη Ρόδο, στη Λέσβο, στην Κω και στο Βόλο.
Από τη μια πλευρά, η έλλειψη αξιοπιστίας των υγειονομικών πιστοποιητικών των τούρκικων προϊόντων, καθώς ήδη έχουν σημειωθεί περιστατικά που το επιβεβαιώνουν, και από την άλλη, το μειωμένο κόστος παραγωγής και μεταφοράς των προϊόντων της γείτονας χώρας, έχουν προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των αγροτών όχι μόνο των εμπλεκόμενων νησιώτικων περιοχών και του Ηρακλείου, αλλά και όλης της χώρας.
Ο φόβος για παραγκωνισμό των εγχώριων νωπών οπωροκηπευτικών από τα τούρκικα προϊόντα είναι ορατός και οι προθέσεις της Κυβέρνησης αμφιλεγόμενες, αφού και στην απάντηση της 1610/23-11-06 Ερώτησής μου που αφορούσε το ίδιο θέμα εκφράζονται γενικολογίες και μετατίθενται οι ευθύνες στις αρμόδιες υπηρεσίες Εμπορίου των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων της Χώρας.
Επειδή τέτοιου είδους χειρισμοί θα αποτελέσουν ένα ακόμη πλήγμα στους ήδη πολύπαθους αγρότες, αφού μοιραία θα οδηγήσουν σε παραγκωνισμό των εγχώριων προϊόντων και τους ίδιους σε οικονομική καταστροφή,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ
Οι κ.κ. Υπουργοί:
1) Με ποιο τρόπο θα αποτρέψει τις αρνητικές συνέπειες αυτής της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και με ποιο τρόπο θα γίνονται οι έλεγχοι στα προϊόντα, ώστε να είναι ουσιαστικοί, καθολικοί και όχι δειγματοληπτικοί.
2) Ποια συγκεκριμένα μέτρα προτίθενται να πάρουν, ώστε τα ελληνικά οπωροκηπευτικά να γίνουν πλέον ανταγωνιστικά και να στραφεί το ενδιαφέρον του καταναλωτικού κοινού στην απορρόφηση της εγχώριας παραγωγής.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης