Δρομολόγηση της κατάργησης του ΕΦΕΤ από την Κυβέρνηση και συγκρούσεις αρμοδιοτήτων

Αριθμός πρωτ: 9021
Ημερομηνία κατάθεσης: 7/6/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
2) ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
3) ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ

ΘΕΜΑ: Δρομολόγηση της κατάργησης του ΕΦΕΤ από την Κυβέρνηση και συγκρούσεις αρμοδιοτήτων.

Παρά το ότι ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λειτουργίας, λόγω κυρίως έλλειψης προσωπικού, εργαστηριακών οργάνων καθώς και οχημάτων, όπως είχα επισημάνει και με τις Ερωτήσεις 3973/6-2-07 και 7107/20-4-07, η Κυβέρνηση φαίνεται πλέον αποφασισμένη να προχωρήσει στην ουσιαστική κατάργηση του Φορέα.
Όπως καταγγέλλεται, με το Προεδρικό Διάταγμα 79/2007 πραγματοποιείται αφαίρεση σημαντικών αρμοδιοτήτων του ΕΦΕΤ, σε ό,τι αφορά τον έλεγχο επιχειρήσεων μεταποίησης ζωικών προϊόντων, και ειδικότερα για τα παρασκευάσματα κρέατος, την παστερίωση γάλακτος, τα αυγοπροϊόντα, το τυποποιημένο μέλι και τα κατεψυγμένα αλιεύματα.
Η σημαντική αυτή συρρίκνωση του ΕΦΕΤ καταδεικνύει την έλλειψη ουσιαστικής βούλησης της Κυβέρνησης να πατάξει τα φαινόμενα ασυδοσίας στην αγορά, εις βάρος πάντοτε των καταναλωτών.
Επειδή η μεταφορά των αρμοδιοτήτων του ΕΦΕΤ στη Διεύθυνση Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, και εν συνεχεία στις αρμόδιες υπηρεσίες των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, είναι αμφίβολο κατά πόσο θα οδηγήσει σε περισσότερους ελέγχους, με δεδομένη την έλλειψη επαρκούς προσωπικού και στις Νομαρχίες, και χαρακτηριστική τέτοια περίπτωση τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Ν.Α. Ηρακλείου (βλέπε μεταξύ άλλων Ερωτήσεων την πρόσφατη 6449/30-3-07).
Επειδή ο ΕΦΕΤ δημιουργήθηκε για να συντονίσει τις ελεγκτικές υπηρεσίες και η μη επίλυση των συγκρούσεων και επικαλύψεων αρμοδιοτήτων, η οποία παραπέμπεται στις καλένδες έχει αποτέλεσμα να υπάρχει σύγχυση και προβληματισμός στους συναρμόδιους φορείς, και κυρίως στον ίδιο τον ΕΦΕΤ, γεγονός όμως που δεν συμβάλλει στην προστασία των καταναλωτών και τη διαφάνεια στην αγορά,
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ
Οι κ.κ. Υπουργοί:
1) Εάν προτίθενται να επιλύσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ΕΦΕΤ, αντί να δρομολογούν την αποδυνάμωση και ουσιαστική κατάργησή του, γεγονός που συμβάλλει στην απουσία ελέγχων της αγοράς τροφίμων.
2) Πώς προτίθενται να αποσαφηνίσουν το ομιχλώδες τοπίο που έχει δημιουργηθεί με τις τελευταίες ρυθμίσεις, σε σχέση με την πληθώρα των συναρμόδιων φορέων και τις αναπόφευκτες συγκρούσεις και επικαλύψεις αρμοδιοτήτων.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης