Εισήγηση Μ.Στρατάκη για τον Προϋπολογισμό του 2011 στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων

Ηράκλειο 8/12/2010

Μ.Στρατάκης: Προϋπολογισμός συνέχειας και συνέπειας, με στοχευμένες και όχι οριζόντιες προσαρμογές ο προϋπολογισμός του 2011.

Για προϋπολογισμό συνέχειας και συνέπειας έκανε λόγο ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ κ.Μανόλης Στρατάκης, μιλώντας ως ειδικός εισηγητής της πλειοψηφίας στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, κατά τη σχετική συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2011.
Είναι προϋπολογισμός συνέχειας, γιατί συνεχίζει τη μεγάλη προσπάθεια που έκαναν οι Έλληνες πολίτες το 2010 και συνέπειας, γιατί υλοποιεί στοχευμένες προσαρμογές εντασσόμενες σε ένα συνεπές πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής, το οποίο θα βγάλει τη χώρα από τη δεινή οικονομική της θέση και θα την οδηγήσει σε τροχιά ανάπτυξης.
Ο κ.Στρατάκης επέκρινε τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των εκφραστών της συντηρητικής παράταξης, οι οποίοι από τα ΜΜΕ προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, όταν είναι γνωστό ότι αυτοί έφεραν την κρίση στη χώρα και ότι, σε αυτή τη φάση, είναι αναγκαία η επίδειξη υπευθυνότητας και ώριμης στάσης απέναντι στην αντιμετώπιση των σοβαρών ζητημάτων που απασχολούν τους Έλληνες πολίτες.
Ειδικότερα, για τον τομέα των Δημόσιων Επιχειρήσεων και Οργανισμών (ΔΕΚΟ) ο κ.Στρατάκης, τόνισε την ανάγκη υπαγωγής τους σε αυτές τις στοχευμένες προσαρμογές που θα εξασφαλίζει τόσο τη βιωσιμότητά τους, όσο και την παροχή προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής ποιότητας στους πολίτες αλλά και τη δημιουργία ενός περισσότερο ανοιχτού και προσβάσιμου περιβάλλοντος για εγχώριους και ξένους επενδυτές.
Επεσήμανε ακόμη ότι με τον Προϋπολογισμό του 2011 προσδιορίζεται το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί η πληθώρα των ΔΕΚΟ στην Ελλάδα, ώστε να καταστούν πιο ανταγωνιστικές. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι 13 πιο ζημιογόνες ΔΕΚΟ έχουν ενταχθεί από το 2010 στην κεντρική κυβέρνηση, που σημαίνει στην πράξη ότι δεν μπορούν πλέον να δημιουργούν συσσωρευμένα χρέη, τα οποία δεν θα καταγράφονται στο δημόσιο χρέος, ενώ επιπλέον εξασφαλίζεται η καλύτερη εποπτεία τους και η αποφυγή των προβλημάτων που ενδεχομένως να έχουν.
Ο κ.Στρατάκης στην εισήγησή του ανέδειξε τα παρακάτω σημεία-παρεμβάσεις του νέου προϋπολογισμού:
– Ιδιωτικοποίηση για τις ΔΕΚΟ που δεν σχετίζονται με τα δημόσια αγαθά και τα στρατηγικά συμφέροντα.
– Μειωμένη δεσμευμένη κρατική ιδιοκτησία της τάξης του 34% ή και μικρότερη αλλά διατήρηση αποτελεσματικής διακριτικής παρέμβασης στα περιουσιακά τους στοιχεία
– Το κράτος θα πρέπει να έχει την πλειοψηφία των μετοχών, τουλάχιστον, το 51%, σε όσες εταιρίες τα περιουσιακά τους στοιχεία σχετίζονται με δημόσια αγαθά, υποδομές και ασφάλεια.
– Για τις μη εισηγμένες στο χρηματιστήριο ΔΕΚΟ θα μπουν τυποποιημένες διαδικασίες ελέγχου και αύξηση της διαφάνειας-δημοσίευσης στο διαδίκτυο καταστάσεων αποτελεσμάτων χρήσεων, ισολογισμών κλπ.
– Σύνδεση των αμοιβών των εργαζομένων με την παραγωγικότητά και το παραγόμενο έργο.
– Εφαρμογή εσωτερικού ελέγχου και διαδικασιών εποπτείας, που έχουν θεαματικά αποτελέσματα σε χώρες του εξωτερικού, με στόχο τη βελτίωση της αποδοτικότητας και την εξάλειψη της διαφθοράς που αποτελεί μείζον πρόβλημα στην ελληνική πραγματικότητα.

Ταυτόχρονα, όμως, με τον προϋπολογισμό, είναι σημαντικό ότι έχει υπάρξει έγκαιρα η απαραίτητη νομοθεσία, ώστε να αναδιαρθρωθούν δημόσιες επιχειρήσεις όπως ο ΟΣΕ και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ και βεβαίως μαζί με την σχεδιαζόμενη αναδιάρθρωση του ΟΑΣΑ, να αλλάξουν ριζικά τα δεδομένα στις ΔΕΚΟ, να μειωθεί το δημόσιο έλλειμμα και να αυξηθεί η παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας γενικότερα.
«Είμαι σίγουρος ότι μέσα από αυτές τις στοχευμένες προσαρμογές, θα πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, γιατί το απαιτεί η ίδια η κοινωνία, αφενός για να επιβιώσουν οι ίδιες οι ΔΕΚΟ και αφετέρου για να δώσουν εκείνο το αποτέλεσμα που περιμένει ο πολίτης, και να υπάρξει συνολικά θετικό αποτέλεσμα για την ελληνική οικονομία, ώστε να μπορούμε να πούμε ότι πετύχαμε τους στόχους και ότι είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε εκείνα τα προβλήματα που δυστυχώς εμείς οι ίδιοι δημιουργήσαμε», κατέληξε ο κ.Στρατάκης.