Εισηγητής της πλειοψηφίας ο Μ.Στρατάκης στο σχέδιο νόμου για την αναμόρφωση του Ταμείου Παρακαταθηκών & Δανείων, του ΟΔΔΗΧ και των ΔΕΚΟ


4/5/2011

Εισηγητής της πλειοψηφίας ο Μ.Στρατάκης στο σχέδιο νόμου για την αναμόρφωση του
Ταμείου Παρακαταθηκών & Δανείων, του ΟΔΔΗΧ και των ΔΕΚΟ.

Εισηγητής της πλειοψηφίας ήταν ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ κ.Μανόλης Στρατάκης, στο σχεδίου νόμου του Υπ.Οικονομικών «Αναμόρφωση πλαισίου λειτουργίας Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών, Σύσταση Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας και άλλες διατάξεις», κατά τη σχετική συζήτηση την Τρίτη το απόγευμα στην Ολομέλεια της Βουλής.
Ο κ.Στρατάκης τόνισε στην τοποθέτησή του ότι το σχέδιο νόμου έχει συγκεκριμένους στόχους που είναι το πώς θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε με μηχανισμούς και θεσμούς, που ήδη υπάρχουν, για καλύτερη εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους, με διαδικασίες που θα είναι προσαρμοσμένες στην ευρωπαϊκή νομοθεσία και βεβαίως πώς μπορούμε να εξυπηρετήσουμε –και αυτό είναι το ουσιαστικό- την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας της χώρας. Εξίσου σημαντική είναι και η συμβολή του σχεδίου νόμου στο να ξεπεραστούν προβλήματα κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών, που επηρεάζουν τη ρευστότητα στην αγορά και την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας.
Τα βασικότερα σημεία της εισήγησης του κ.Στρατάκη που αναφέρονται στο σχέδιο νόμου είναι:
– Θετική η αναδιατύπωση-διόρθωση του Υπουργού Οικονομικών με την οποία δίνεται η δυνατότητα σταυροειδούς επιδότησης του κλάδου εμπορικών δραστηριοτήτων από το δεσμευμένο κλάδο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ) κατά τη διάρκεια της διετούς μεταβατικής περιόδου και αποκλειστικά προς το σκοπό της διατήρησης του δείκτη ρευστότητας του κλάδου εμπορικών δραστηριοτήτων προς τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και ρευστότητας. Είναι μια σημαντική αλλαγή που επιτρέπει την περίοδο της προσαρμογής, της μεταβατικής περιόδου να γίνεται αυτή η σταυροειδής επιδότηση.
– Είναι ανάγκη, στα πλαίσια των Υπουργικών Αποφάσεων που προβλέπει το σχέδιο νόμου, να δόσει αυτή τη δυνατότητα σε φορείς της αυτοδιοίκησης να μπορέσουν να εντάξουν τα δάνειά τους από άλλες τράπεζες ή/και τις λοιπές υποχρέωσεις τους στο ΤΠΔ, ώστε να μπορέσουν να ανασάνουν οικονομικά, στα πλαίσια εφαρμογής του «Καλλικράτη», αφού είναι δεδομένο ότι ο νέος θεσμός απαιτεί ενίσχυση ειδικά στα πρώτα του βήματα.
– Αναβάθμιση του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), ο οποίος μπορεί να διαχειριστεί με καλύτερη επιμέλεια και επιστημοσύνη τα ζητήματα που άπτονται του δημόσιου χρέους, μία «γάγγραινα του ελληνικού δημόσιου βίου και της ελληνικής οικονομίας γενικότερα».
– Θετικός ο διαχωρισμός του τμήματος ανάλυσης αγορών και σχέσεων με τους επενδυτές και του τμήματος ανάλυσης κινδύνου, καθώς εισάγεται η επιστημοσύνη από τη μία μεριά και από την άλλη δεν εμπλέκονται δραστηριότητες, γεγονός που θα συμβάλει στο να λειτουργήσει ο ΟΔΔΗΧ όσο γίνεται ποιό σωστά και ποιό αποτελεσματικά.
– Παρέμβαση για την καλύτερη λειτουργία των ΔΕΚΟ προς το συμφέρον των πολιτών: Σωστή διαχείριση και οικονομικότερη λειτουργία τους και ταυτόχρονα εσωτερικός έλεγχος και επιχειρησιακά σχέδια, υπό την εποπτεία και τον έλεγχο και της Διυπουργικής Επιτροπής.
– Με το άρθρο 19, όπως διορθώθηκε, προβλέπεται η δυνατότητα αρνησικυρίας του εκπροσώπου του Δημοσίου σε πάρα πολλές λειτουργίες των τραπεζών. Αυτή η ρύθμιση είναι πάρα πολύ σημαντική καθώς διασφαλίζεται η δυνατότητα του Υπουργείου, δηλαδή του κράτους, να ελέγχει τις τράπεζες για το εάν και κατά πόσον τα χρήματα που λαμβάνουν με δανειοδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα ή από αλλού, μέσω των εγγυήσεων που δίνει το Ελληνικό Δημόσιο, είναι χρήματα που κατευθύνονται στην πραγματική οικονομία.
– Όσον αφορά στις τροπολογίες, ο κ.Στρατάκης ζήτησε από τον Υπ.Οικονομικών, σε συνεργασία με το Υπ.Εσωτερικών, να προσαρμόσει εκείνη που αφορά τους υπαλλήλους που έχουν μεταταγεί από τις πρώην Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις στους δήμους, γιατί έτσι όπως είναι διατυπωμένη δημιουργείται μία αδικία για αυτούς τους ανθρώπους και ενδέχεται να χάσουν κάποιες από τις μέχρι σήμερα απολαβές τους.

Κλείνοντας την εισήγησή του ο κ.Στρατάκης, επικρότησε τη στάση του Υπ.Οικονομικών για το γεγονός ότι εισάκουσε όλες τις απόψεις που διατυπώθηκαν και στην Επιτροπή και προχώρησε στις αναγκαίες αναδιατυπώσεις-διορθώσεις στο υπό συζήτηση σχέδιο νόμου. Αυτό αποτελεί υγιή λειτουργία του κοινοβουλευτισμού και, παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για λανθασμένη εφαρμογή του Κανονισμού της Βουλής, σημασία δεν έχει ο τύπος, αλλά η ουσία. Και η ουσία είναι ότι η κυβέρνηση ακούει, αποδέχεται προτάσεις και θέσεις που διατυπώνονται και αυτό είναι, ασφαλώς, προς τη σωστή κατεύθυνση.
Και κατέληξε προτείνοντας να μπαίνει ένα καταληκτήριο άρθρο στα νομοσχέδια που να καταργεί όλες τις άλλες διατάξεις που επιλαμβάνονται του ίδιου θέματος, ώστε να χτυπηθεί επιτέλους η γραφειοκρατία και να μπορέσει να λειτουργήσει η δημόσια διοίκηση προς όφελος των πολιτών.