Εκτεταμένα κρούσματα απάτης στο Διαδίκτυο

Αριθμός πρωτ: 5588
Ημερομηνία κατάθεσης: 4/2/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: Εκτεταμένα κρούσματα απάτης στο Διαδίκτυο.

Με την 1496/2-11-07 Ερώτησή μου είχα επισημάνει την επιτακτική ανάγκη προστασίας όσων κάνουν χρήση του Διαδικτύου από τα κρούσματα απάτης που κάνουν πολύ συχνά την εμφάνισή τους στο Internet.
Πρόσφατα άλλη μια προσπάθεια εξαπάτησης των χρηστών έχει κάνει την εμφάνισή της, καθώς εκατοντάδες είναι οι παραλήπτες ηλεκτρονικού μηνύματος και στο Ηράκλειου που προσπαθεί να τους ξεγελάσει και να τους αποσπάσει προσωπικά δεδομένα και χρηματικά ποσά από τους λογαριασμούς τους, χρησιμοποιώντας λαθραία ως δόλωμα λογότυπο γνωστής τράπεζας που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, χωρίς ο εν λόγω τραπεζικός όμιλος να έχει καμία εμπλοκή.
Επειδή το συγκεκριμένο μήνυμα «ψαρέματος» (fishing) μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων προτρέπει τους παραλήπτες να συνδεθούν με την υπηρεσία internetbanking προκειμένου να τους αφαιρέσει αριθμούς πιστωτικών καρτών, ταυτοτήτων ή λογαριασμών και χρήματα.
Επειδή διαρκώς εφευρίσκεται πλήθος τεχνικών προκειμένου να εξαπατηθούν οι χρήστες διαδικτύου,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να προστατευθούν οι Έλληνες χρήστες του διαδικτύου από τους επιτήδειους που προσπαθούν με διάφορους τρόπους να εκμεταλλευθούν με τη χρήση εξελιγμένων λογισμικών υποκλοπής αφελείς και να τους εξαπατήσουν.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ