Ελλείψεις προσωπικού στα εξωτερικά ιατρεία

Αριθμός πρωτ: 405
Ημερομηνία κατάθεσης: 8/10/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΘΕΜΑ: Ελλείψεις προσωπικού στα εξωτερικά ιατρεία

Πολύ σοβαρό είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες του Ηρακλείου στην προσπάθειά τους να κλείσουν ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία του Βενιζέλειου και του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου.
Η έλλειψη προσωπικού στο τηλεφωνικό κέντρο αναγκάζει τους πολίτες να κάνουν επανειλημμένες προσπάθειες που μπορεί να φτάσουν και τη μία (1)! ώρα προκειμένου να πιάσουν γραμμή και να μιλήσουν με κάποιον. Το μεγαλύτερο, όμως, πρόβλημα είναι η έλλειψη ιατρικού προσωπικού στα εξωτερικά ιατρεία. Ο χρόνος αναμονής για να κλείσει κάποιος ραντεβού είναι το λιγότερο 30 ημέρες. Για κάποιες ειδικότητες, μάλιστα, ο χρόνος αναμονής για ένα ραντεβού φτάνει και τους οκτώ (8!) μήνες. Ενδεικτικά αναφέρεται πως στο Διαβητολογικό του Βενιζέλειου νοσοκομείου, δεν κλείνεται ραντεβού πριν τον Απρίλιο του 2008, ενώ το Ενδοκρινολογικό δεν κλείνει πλέον νέα ραντεβού, αλλά παρακολουθεί μόνο παλιά περιστατικά λόγω έλλειψης προσωπικού.
Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Βενιζελείου στο τηλεφωνικό κέντρο σε κάθε βάρδια εργάζεται ένα άτομο το οποίο δέχεται εκατοντάδες κλήσεις και παράλληλα εξυπηρετεί τους ασθενείς που ήδη βρίσκονται στο χώρο. Τις ημέρες της εφημερίας το νοσοκομείο δέχεται τόσο πολύ κόσμο που είναι αδύνατο να τους εξυπηρετήσει σωστά. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τους μεγάλους χρόνους αναμονής για κάποιες ειδικότητες γιατρών, αναγκάζει τους ασθενείς που έχουν άμεση ανάγκη γιατρού να στρέφονται προς τα απογευματινά ιατρεία, όπου τα ραντεβού κλείνονται πολύ πιο σύντομα αφού είναι έναντι αμοιβής.
Επειδή, όπως επισημαίνει και ο σύμβουλος της ΠΟΕΔΗΝ από το ΠΑΓΝΗ, η κατάσταση στα εξωτερικά ιατρεία του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου είναι τριτοκοσμική και η μη εξυπηρέτηση οδηγεί τους ασθενείς να στραφούν είτε στα απογευματινά επ’ αμοιβή ιατρεία είτε σε ιδιωτικά ιατρεία.
Επειδή πολλές φορές έχω επισημάνει το τεράστιο ζήτημα της έλλειψης προσωπικού, καθώς και τα άλλα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στα νοσοκομεία του νομού Ηρακλείου, χωρίς ωστόσο να υπάρχει η παραμικρή μέριμνα από την πλευρά του Υπουργείου,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
Εάν προτίθεται να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις ιατρικού και λοιπού προσωπικού, έτσι ώστε να μπορούν να εξυπηρετηθούν χωρίς πρόβλημα οι πολίτες του νομού Ηρακλείου.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης