Εμπαιγμός αγροτών Νομού Ηρακλείου από τις πενιχρές αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ

Αριθμός πρωτ: 4745
Ημερομηνία κατάθεσης: 18/1/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Εμπαιγμός αγροτών Νομού Ηρακλείου από τις πενιχρές αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ.

Με επανειλημμένες Ερωτήσεις μου έχω υπογραμμίσει τον εμπαιγμό που υφίστανται οι αγρότες του Νομού Ηρακλείου λόγω των πενιχρών αποζημιώσεων που λαμβάνουν, μετά τις εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα 41 ευρώ που εκτιμήθηκαν πρόσφατα ως αποζημίωση σε παραγωγό του Νομού, για 2,5 στρέμματα κηπευτικών, τα οποία καταστράφηκαν ολοσχερώς από τον καύσωνα του περασμένου καλοκαιριού.
Οι αγρότες αγανακτούν, καθώς οι αποζημιώσεις είναι εξαιρετικά χαμηλές και ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματική ζημία που υπέστησαν.
Επειδή επανειλημμένα έχω επισημάνει ότι το μονοπρόσωπο σύστημα εκτίμησης που εφαρμόζει ο ΕΛΓΑ για την καταγραφή των ζημιών, είναι διαβλητό και παρατηρείται σωρεία λαθών σε βάρος των αγροτών, όπως υπογραμμίζουν οι ίδιοι.
Επειδή ο εμπαιγμός που υφίσταται ο αγροτικός κόσμος του Νομού Ηρακλείου, καθώς αποζημιώνεται με λίγα ευρώ για κάθε στρέμμα, είναι φανερός και επαναλαμβανόμενος,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ

Ο κ. Υπουργός:
Αν προτίθεται να δώσει εντολή στον ΕΛΓΑ για επανεκτίμηση των ζημιών και αποζημίωση των αγροτών του Νομού Ηρακλείου για την πραγματική αξία της παραγωγής που καταστράφηκε από τους καύσωνες της περυσινής καλοκαιρινής περιόδου.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ