Εντατικοποίηση ελέγχων για την αύξηση ζωοανθρωπονόσων στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Αριθμός πρωτ: 13293
Ημερομηνία κατάθεσης: 27/1/2009

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
2) ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Εντατικοποίηση ελέγχων για την αύξηση ζωοανθρωπονόσων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), παρατηρήθηκε στα κράτη-0μέλη της Ε.Ε αύξηση των τριών βασικών ζωοανθρωπονόσων (ασθενειών που μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο), κρουσμάτων λιστερίασης, καμπυλοβακτηριδίου και σαλμονέλας, το 2007.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση, περισσότερες από 200.000 λοιμώξεις από καμπυλοβακτηρίδιο, 150.000 κρούσματα σαλμονέλας και 1.500 επιβεβαιωμένα κρούσματα λιστερίασης, εντοπίστηκαν το 2007 στα κράτη-μέλη της Ε.Ε.
Οι κυριότεροι φορείς των λοιμώξεων αυτών ήταν, αυγά , πουλερικά, χοιρινό κρέας, μη παστεριωμένο γάλα, καπνιστά ψάρια και τρόφιμα έτοιμα για κατανάλωση, ενώ 1.500 άτομα έχασαν τη ζωή τους από σαλμονέλα και 300 από λιστερίαση.
Επειδή, όπως επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων κρίνεται επιτακτική ανάγκη τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εντείνουν τα μέτρα για την καταπολέμηση των λοιμώξεων αυτών στα ζώα , ενώ ταυτόχρονα οι καταναλωτές να μπορούν να ενημερώνονται για να μπορούν να προστατευτούν.
Επειδή οι καταναλωτές στο Νομό Ηρακλείου όπως και σε ολόκληρη τη χώρα ανησυχούν και νιώθουν απροστάτευτοι,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ
Οι κ.κ. Υπουργοί:
Ποια μέτρα προτίθενται να λάβουν προκειμένου να αντιμετωπιστεί το σοβαρό πρόβλημα της αύξησης των ασθενειών που μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο, σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων ,όπου σημειώνεται αύξηση των κρουσμάτων για το 2007.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης