Επίκαιρη Ερώτηση: Αφορία σταφιδαμπέλων

Αριθμός πρωτ: 905
Ημερομηνία κατάθεσης: 19/5/2008

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Θέμα: Αφορία σταφιδαμπέλων.

Οι περυσινές υψηλές θερμοκρασίες την κρίσιμη περίοδο του Ιουλίου, δημιούργησαν τεράστιο πρόβλημα στη φετινή παραγωγή των σταφιδαμπέλων, όπως αποδεικνύεται τώρα που είναι ορατός ο αριθμός των σταφυλιών ανά πρέμνο.
Οι αμπελοκαλλιεργητές σουλτανίνας του νομού Ηρακλείου αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα εξαιτίας των χαμηλών τιμών του προϊόντος, αλλά και της αδιαφορίας της κυβέρνησης να ενισχύσει το εισόδημά τους, και αγανακτούν, βρισκόμενοι σε απόγνωση, γιατί τη φετινή χρονιά δεν πρόκειται να καλύψουν ούτε τα μέχρι σήμερα καλλιεργητικά έξοδα από την προβλεπόμενη παραγωγή.
Η αφορία εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών, όπως είναι οι υψηλές θερμοκρασίες στην κρίσιμη περίοδο για το αμπέλι, είναι μια ζημιά που πρέπει να καλύπτει η πολιτεία, όπως καλύπτει και τη ζημιά από ξηρασία στις ελαιοκαλλιέργειες.
Επειδή είναι ανάγκη να αποζημιωθούν οι αμπελοκαλλιεργητές, αφού δεν ευθύνονται για τη μεγάλη αφορία των σταφιδαμπέλων που δημιούργησαν οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός,
Αν προτίθεται να παρέμβει προκειμένου ο ΕΛΓΑ να καλύψει από τα ΠΣΕΑ αυτή την τεράστια ζημιά που έχουν υποστεί οι παραγωγοί, την οποία δεν ήταν δυνατόν να προβλέψουν, ενώ έχουν ήδη καταβάλλει το μεγαλύτερο μέρος των καλλιεργητικών εξόδων, τα οποία εξαιτίας της αύξησης των τιμών των λιπασμάτων και των καυσίμων, είναι υπερβολικά υψηλά.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης