Επίσχεση εργασίας νοσοκομειακών γιατρών σε περίπτωση που δεν τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα των εφημεριών

Αριθμός πρωτ: 5945
Ημερομηνία κατάθεσης: 7/2/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΘΕΜΑ: Επίσχεση εργασίας νοσοκομειακών γιατρών σε περίπτωση που δεν τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα των εφημεριών.

Σε επ’ αόριστο επίσχεση εργασίας θα προχωρήσουν οι νοσοκομειακοί γιατροί του Ηρακλείου σε περίπτωση που δεν τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα από τις εφημερίες.
Οι γιατροί έχουν αγανακτήσει από την αδιαφορία της Πολιτείας στα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν, μεταξύ των οποίων και η παρατεταμένη καθυστέρηση στην πληρωμή των εφημεριών τους που δεν έχει διευθετηθεί μέχρι σήμερα.
Επειδή, όπως τονίζουν οι γιατροί και όπως είχα επισημάνει με την 3774/3-1-08 Ερώτησή μου, τα σοβαρά προβλήματα στις εφημερίες των νοσοκομείων Ηρακλείου που θα προκαλέσει η εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας, η οποία προβλέπει τη μείωση του ωραρίου εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών σε 48 ώρες για τους ειδικευμένους και 58 ώρες για τους ειδικευόμενους την εβδομάδα, απλώς έχουν μετατεθεί στο απώτερο μέλλον.
Επειδή οι νοσοκομειακοί γιατροί είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους αφού κανένα από τα αιτήματά τους δεν επιλύθηκε,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
1) Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να διασφαλιστεί η έγκυρη καταβολή των εφημεριών που δικαιούνται οι νοσοκομειακοί γιατροί του Νομού Ηρακλείου, τα εργασιακά τους δικαιώματα, καθώς και η απρόσκοπτη συνέχιση του λειτουργήματος που επιτελούν.
2) Πως προτίθεται να αντιμετωπίσει τα σοβαρά προβλήματα που θα προκληθούν στα προγράμματα των εφημεριών των Νοσοκομείων, κυρίως της περιφέρειας, από την εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας που προβλέπει τη μείωση του ωραρίου εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών, καθώς και τη σημαντική μείωση που θα επιφέρει στις ήδη πολύ χαμηλές αποδοχές των γιατρών του ΕΣΥ που μέχρι σήμερα ουσιαστικά μισθοδοτούνται μέσω των εφημεριών.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ