Επανακαθορισμός Λατομικών Ζωνών Νομού Ηρακλείου

Αριθμός πρωτ: 10971
Ημερομηνία κατάθεσης: 21/4/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
2) ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ

ΘΕΜΑ: Επανακαθορισμός Λατομικών Ζωνών Νομού Ηρακλείου.

Επιβεβλημένος θεωρείται ο επανακαθορισμός των λατομικών ζωνών του Νομού Ηρακλείου, σύμφωνα με τους επιστήμονες, προκειμένου να προστατευθούν οι κάτοικοι και το οικοσύστημα.
Σύμφωνα με τους ίδιους, λατομεία που βρίσκονται πολύ κοντά σε κατοικημένες περιοχές, μέσα σε περιοχές δικτύου Natura, εξακολουθούν να λειτουργούν παρά τις διαμαρτυρίες, καταστρέφοντας ανεξέλεγκτα ό,τι υπάρχει γύρω τους.
Το μεγαλύτερο μέρος των λατομείων που λειτουργούν στην Κρήτη, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται, είτε παραβιάζουν συστηματικά τους όρους λειτουργίας, είτε παρατείνουν την περίοδο λειτουργίας τους κατά το διάστημα αποκατάστασης του περιβάλλοντος χώρου, τον οποίο και τελικά δεν αποκαθιστούν.
Επειδή συνήθως δεν τηρούνται ούτε οι στοιχειώδεις περιβαλλοντικοί όροι, όπως η δεντροφύτευση με κατάλληλα φυτά, η κατάβρεξη του χώρου όταν πνέουν άνεμοι κτλ., ενώ πολλές λατομικές περιοχές επεκτείνονται αρκετά πέραν των ορίων για τα οποία έχουν αδειοδοτηθεί.
Επειδή, όπως έχει παρατηρηθεί, πολλά προβλήματα δημιουργούνται από τη λειτουργία λατομείων σε περιοχές του δικτύου Natura και σε περιοχές που παρουσιάζουν υψηλό ενδημισμό ή βιοποικιλότητα,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ
Οι κ.κ. Υπουργοί:
Αν προτίθενται να προβούν στον επανακαθορισμό των λατομικών ζωνών του Νομού Ηρακλείου προκειμένου να προστατευθούν οι κάτοικοι και το οικοσύστημα, αλλά και αν προτίθενται να δώσουν εντολές για τη διενέργεια συστηματικών ελέγχων, ούτως ώστε να τηρούνται οι επιβεβλημένοι περιβαλλοντικοί όροι και τα όρια λειτουργίας τους.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης