Επερώτηση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ με θέμα: Αρχαιολογικές Ζώνες Κνωσού

Αριθμός πρωτ: 75
Ημερομηνία κατάθεσης: 25/5/2007

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΘΕΜΑ: Αρχαιολογικές Ζώνες Κνωσού.

H οριοθέτηση της Αρχαιολογικής Ζώνης Κνωσού αποτελεί ένα μείζον ζήτημα που απασχολεί εδώ και πολλές δεκαετίες τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, τον Τύπο και τους φορείς του νομού Ηρακλείου. Η αδιαμφισβήτητη ανάγκη προστασίας του Ανακτόρου της Κνωσού και του περιβάλλοντος χώρου συναρτάται με την ανάγκη προστασίας του δικαιώματος ιδιοκτησίας των κατοίκων της Φορτέτσας, του Σκαλανίου και της Καλλιθέας Ηρακλείου. Η απαίτηση ανέγερσης οικοδομών με συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όσον αφορά το μέγιστο ύψος, το εμβαδόν, την όψη των καταστημάτων, κτλ. ακόμα και αν βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση από το Ανάκτορο, σχετίζεται άμεσα με την έκταση της Α’ και Β’ Ζώνης του Αρχαιολογικού Χώρου.
Τα τελευταία χρόνια, το ζήτημα της οριοθέτησης των Αρχαιολογικών Ζωνών Κνωσού απασχολεί σε ολοένα και μεγαλύτερο βαθμό τους κατοίκους και τους φορείς της περιοχής. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φορτέτσας έχει επανειλημμένως ζητήσει την αναθεώρηση των ορίων, τα οποία έχουν τεθεί με Προεδρικό Διάταγμα του 1976, τεκμηριώνοντας το αίτημά του με αδιάψευστα επιστημονικά στοιχεία. Συγκεκριμένα, από τον Σύλλογο και τους κατοίκους ζητείται η αποδέσμευση περίπου 5,5 χιλιάδων στρεμμάτων γης στην περιοχή. Αυτό που επιδιώκεται είναι η ήπια, ισόρροπη και ανθρώπινη οικιστική ανάπτυξη της περιοχής, η οποία δεν μειώνει την απαιτούμενη προστασία του αρχαιολογικού χώρου αλλά ούτε και του φυσικού περιβάλλοντος.
Όπως είναι γνωστό, η δυνατότητα αλλαγής των αρχαιολογικών ζωνών θεσπίστηκε με προεδρικό διάταγμα του 1985 από την αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη και έκτοτε, παρά το ότι αρκετές βελτιώσεις έχουν γίνει με αυτό το διάταγμα, δεν έχει γίνει καμία ενέργεια για τις Αρχαιολογικές Ζώνες Κνωσού. Παρ’ όλα αυτά, είναι γεγονός ότι σε μια τέτοια τροποποίηση ήταν σύμφωνοι και πρώην Έφοροι Αρχαιοτήτων, όπως ο σπουδαίος Καθηγητής Αλεξίου, ενώ είχε γίνει και σχετική εισήγηση από την ΚΓ’ Εφορεία Προιστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων πριν από 3 χρόνια. Το αίτημα αναθεώρησης έχει, επιπλέον, περιληφθεί σε πρόταση-μελέτη για τον επανακαθορισμό των Αρχαιολογικών Ζωνών, η οποία έχει εγκριθεί το 2006 με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου. Με επανειλημμένες Ερωτήσεις Κοινοβουλευτικού Ελέγχου έχει, περαιτέρω, τεθεί το ζήτημα στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου από τους Βουλευτές του Νομού Ηρακλείου.

Για να μπορέσει να γίνει δεκτό το δίκαιο αίτημα των κατοίκων, απαιτείται απόφαση του Υπουργείου και του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.
Ωστόσο, αν και έχουν περάσει δύο χρόνια από τότε που η Ολομέλεια του ΚΑΣ διενήργησε αυτοψία στην περιοχή, διαπιστώνεται μια άνευ προηγουμένου αδράνεια και στασιμότητα του Υπουργείου. Με πρόσχημα την ανάγκη τελικής τοπογραφικής αποτύπωσης της περιοχής από την ΚΓ’ Εφορεία, η συμπλήρωση του σχετικού φακέλου έχει αφεθεί στη βούληση του Υπουργείου, το οποίο κωλυσιεργεί, χωρίς να στέλνει το ζήτημα στο ΚΑΣ για συνολική γνωμοδότηση.
Από την άλλη πλευρά, ο εμπαιγμός του Υπουργείου στο σοβαρό ζήτημα της αναθεώρησης των αρχαιολογικών ζωνών στην Κνωσό, οδήγησε τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής στην απόφαση να προβούν σε δυναμικές πλέον κινητοποιήσεις, με επαναλαμβανόμενους αποκλεισμούς του αρχαιολογικού χώρου της Κνωσού, και μάλιστα την περίοδο της μέγιστης επισκεψιμότητάς του.
Επειδή υπάρχει στασιμότητα από την πλευρά του Υπουργείου, σε ένα ζήτημα που έχει να κάνει με την προστασία των περιουσιών των κατοίκων της περιοχής, με γνώμονα πάντα την προστασία του αρχαιολογικού χώρου, γεγονός που σημαίνει ότι το Υπουργείο δεν επιθυμεί να το επιλύσει.
Επειδή το θέμα είναι πολύ σοβαρό και πρέπει να επισπευσθεί και να αντιμετωπιστεί με άμεσες ενέργειες, προκειμένου να δοθεί οριστική λύση στο επίμαχο θέμα του επαναπροσδιορισμού των αρχαιολογικών ζωνών της Κνωσού,

ΕΠΕΡΩΤΑΤΑΙ

Ο κ. Υπουργός:
1) Γιατί υπάρχει αυτή η αδράνεια και κωλυσιεργία τα τρία τελευταία χρόνια, παρά την ωριμότητα πλέον του δίκαιου αιτήματος των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής της Κνωσού, οι οποίοι αντιμετωπίζουν το πρόβλημα με γνώμονα την προστασία των δικαιωμάτων τους, αλλά ταυτόχρονα και με ευαισθησία για την προστασία του Αρχαιολογικού Χώρου.
2) Εάν προτίθεται να προβεί άμεσα στις απαιτούμενες ενέργειες, προκειμένου να ολοκληρωθεί ο φάκελος για την αναθεώρηση των Αρχαιολογικών Ζωνών Κνωσού, από την ομάδα εργασίας της ΚΓ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, ώστε στη συνέχεια να εισαχθεί το θέμα στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για την κατά νόμον γνωμοδότηση.
3) Εάν προτίθεται να προωθήσει άμεσα το όλο ζήτημα επανακαθορισμού της Α’ και Β’ Αρχαιολογικής Ζώνης, σύμφωνα με τις ολοκληρωμένες προτάσεις των κατοίκων αλλά και του Δήμου Ηρακλείου, ώστε να μην αναγκαστούν οι κάτοικοι να προχωρήσουν σε συμβολικούς αποκλεισμούς του αρχαιολογικού χώρου, προκειμένου να εξεταστεί επιτέλους το πρόβλημά τους από το Υπουργείο.

Οι Επερωτώντες Βουλευτές

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης
Μάνος Φραγκιαδουλάκης
Στέλιος Ματζαπετάκης
Βασίλης Κεγκέρογλου
Γιάννης Σκουλάς
Τηλέμαχος Χυτήρης
Δημήτρης Λιντζέρης