Επιβολή ανώτατης τιμής στα καύσιμα

Αριθμός πρωτ: 15777
Ημερομηνία κατάθεσης: 4/5/2011

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
2) ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

ΘΕΜΑ: Επιβολή ανώτατης τιμής στα καύσιμα.

Η πρόσφατη ανακοίνωση της επιβολής ανώτατης τιμής χονδρικής και καταναλωτή στην αμόλυβδη βενζίνη σε ορισμένους νομούς της χώρας, ασφαλώς κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα για την πάταξη της αισχροκέρδειας στον τομέα των καυσίμων.
Όμως, όπως είναι γνωστό, και σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών (www.fuelprices.gr), το διήμερο 3-4/5/2011 η διαφορά μεταξύ ελάχιστης και μέγιστης τιμής της αμόλυβδης στο νομό Ηρακλείου ήταν 0,171 ευρώ (ελάχιστη 1,709 και μέγιστη 1,880 ευρώ).
Μάλιστα, ο αρμόδιος Υφυπουργός κ.Ρόβλιας κατά τη συζήτηση ερώτησής μου για το ίδιο θέμα στις 25/1/2011 στη Βουλή, είχε προαναγγείλει την επιβολή του διπλού πλαφόν στα πρατήρια και στις εταιρείες εμπορίας καυσίμων. Επίσης, είχε αναφέρει ότι, όταν ολοκληρωθεί η σχετική έρευνα και οι απαραίτητοι έλεγχοι από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, θα έχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για την κατάσταση στην αγορά καυσίμων στην Κρήτη, για να προχωρήσει στις όποιες αποφάσεις.
Επειδή, λοιπόν, στο νομό Ηρακλείου εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη διαφορά τιμών στην τιμή της αμόλυβδης, γεγονός που προκαλεί τη διαμαρτυρία των πολιτών οι οποίοι σε αρκετές περιπτώσεις κάνουν έρευνα αγοράς αλλά αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υπέρογκες τιμές των καυσίμων. 


ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ
Οι κ.κ.Υπουργοί
Αν προτίθενται να εντάξουν και το νομό Ηρακλείου στις περιοχές εφαρμογής του πλαφόν, δεδομένου ότι εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη διαφορά στις τιμές της αμόλυβδης μέχρι και σήμερα, αλλά και αν εξετάζουν τη διεύρυνση του πλαφόν σε όλα τα στάδια της διακίνησης (και στα διυλιστήρια) προς όφελος του υγιούς ανταγωνισμού.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. ΣτρατάκηςΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠ.ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ