Επιδείνωση προβλημάτων των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη Μεσαρά Ηρακλείου

Αριθμός πρωτ: 11759
Ημερομηνία κατάθεσης: 9/5/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤON ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΘΕΜΑ: Επιδείνωση προβλημάτων των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη Μεσαρά Ηρακλείου.

Για περαιτέρω επιδείνωση των ήδη πολλαπλών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη Μεσαρά, κάνει λόγο ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Μοιρών «Η Φαιστός», αν η πολιτεία δεν αναλάβει σύντομα τις ευθύνες της απέναντι στη δημόσια εκπαίδευση.
Σύμφωνα με το Σύλλογο, τα τεράστια κενά και οι σημαντικές ελλείψεις εκπαιδευτικού προσωπικού εξακολουθούν να είναι τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία των Μοιρών.
Συγκεκριμένα, τα κενά στην περιοχή υπολογίζονται σε 160 (109 δάσκαλοι, 30 νηπιαγωγοί, 3 εκπαιδευτικοί φυσικής αγωγής, 4 αγγλικής γλώσσας, 2 μουσικής, 10 δάσκαλοι ΣΜΕΑ-ΤΕ και 2 ΣΜΕΑ νηπιαγωγοί) από τις συνολικά 270 θέσεις όλων των ειδικοτήτων, ενώ το μοναδικό Ειδικό Σχολείο Πόμπιας συνεχίζει να υπολειτουργεί, αν και ξεκίνησε στα μέσα της σχολικής χρονιάς, εξαιτίας της έλλειψης εκπαιδευτικών.
Οι εκπαιδευτικοί της περιοχής διαμαρτύρονται, μεταξύ άλλων, και για τις μεταβολές των σχολικών μονάδων των Μοιρών και ειδικότερα για τη μη προαγωγή σε 4/θέσιο του Δημοτικού Σχολείου Βαγιωνιάς, ενώ έχει 58 μαθητές, και τον υποβιβασμό από 3/θέσιο σε 2/θέσιο του Δημοτικού Σχολείου Φανερωμένης.
Επειδή ο Σύλλογος επικρίνει την τακτική του Υπουργείου να υλοποιεί απλώς τις σχετικές εισηγήσεις της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και των Γραφείων Εκπαίδευσης, αγνοώντας τις προτάσεις τόσο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου και των ιδίων, όσο και της τοπικής κοινωνίας.
Επειδή ιδιαίτερη μνεία κάνει και για την επιτακτική ανάγκη αναμοριοδότησης των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού, όπως έχω επισημάνει με επανειλημμένες Ερωτήσεις μου και τελευταία την 11357/6-5-08,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
Αν προτίθεται να δώσει άμεσα λύσεις στα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία του Δήμου Μοιρών, μεταξύ των οποίων και οι σημαντικές ελλείψεις εκπαιδευτικού προσωπικού, λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Μοιρών «Η Φαιστός» και τις αυξημένες ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης