Επικίνδυνα σημεία του υπό παράδοση τμήματος Σίβα-Αγία Βαρβάρα στον κάθετο οδικό άξονα Ηράκλειο-Μεσσαρά

Αριθμός πρωτ: 8017
Ημερομηνία κατάθεσης: 15/5/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ
2) ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ

ΘΕΜΑ: Επικίνδυνα σημεία του υπό παράδοση τμήματος Σίβα-Αγία Βαρβάρα στον κάθετο οδικό άξονα Ηράκλειο-Μεσσαρά.

Η επικείμενη παράδοση στην κυκλοφορία του τμήματος Σίβα-Αγία Βαρβάρα, στον κάθετο οδικό άξονα Ηράκλειο-Μεσσαρά, αναδεικνύει, εκτός από την αδικαιολόγητη βραδυπορία, και την προχειρότητα της πολιτείας για την παράδοση ενός σημαντικού έργου για το νομό Ηρακλείου, και κατασκευασμένου εδώ και τρία χρόνια
Η προχειρότητα αυτή έχει σαν συνέπεια το υπό παράδοση τμήμα να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για τους οδηγούς. Όπως τονίζουν δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, σε ένα τουλάχιστον σημείο του, τρία περίπου χιλιόμετρα μετά την αρχή του και σε μια κατωφερική ευθεία, υπάρχει μια πολύ επικίνδυνη στροφή σε σχήμα “S”, με συνέπεια να υπάρχει ο φόβος τροχαίων ατυχημάτων, με δεδομένο μάλιστα ότι πρόκειται για ένα νέο δρόμο, άγνωστο στους οδηγούς.
Από την άλλη πλευρά, εξίσου απελπιστική είναι η κατάσταση στους συνδετήριους κόμβους με τους υφιστάμενους οδικούς άξονες. Το γεγονός ότι δρομολογούνται προσωρινές λύσεις θα προκαλέσει πολλά προβλήματα στους διερχόμενους οδηγούς στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και αυξάνει τον κίνδυνο τροχαίων ατυχημάτων. Συγκεκριμένα, προβλήματα θα δημιουργήσει το γεγονός ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη ο ισόπεδος κόμβος προς Άγιο Θωμά, λίγο πριν την Αγία Βαρβάρα, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιείται προσωρινά σε εκείνο το σημείο η υφιστάμενη παλαιά εθνική οδός, η οποία θα παραμείνει κλειστή σε όλο το υπόλοιπο τμήμα της.
Επειδή η παράδοση του τμήματος Σίβα-Αγία Βαρβάρα του κάθετου οδικού άξονα Ηράκλειο-Μεσσαρά θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί όχι μόνο τρία χρόνια πριν, αλλά και με μεγαλύτερη προσοχή, ώστε να μην είναι προβληματικός λόγω των επικίνδυνων σημείων τόσο στο μήκος του, όσο και στους συνδετήριους κόμβους αυτού με τους υφιστάμενους οδικούς άξονες,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ
Οι κ.κ. Υπουργοί:
Αν προτίθενται να προχωρήσουν στις αναγκαίες ενέργειες, διαθέτοντας τα απαραίτητα γι’ αυτό το σκοπό κονδύλια, προκειμένου να διευθετηθούν αποτελεσματικά τα προβληματικά σημεία του νέου τμήματος Σίβα-Αγία Βαρβάρα, στον κάθετο οδικό άξονα Ηράκλειο-Μεσσαρά, ώστε να μην ελλοχεύουν κίνδυνοι για τους διερχόμενους οδηγούς.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης