Επικίνδυνα φύκια απειλούν το βυθό της Κρήτης

Αριθμός πρωτ: 1865
Ημερομηνία κατάθεσης: 13/11/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤON ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Επικίνδυνα φύκια απειλούν το βυθό της Κρήτης.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα μεγάλα προβλήματα προκαλεί στις θάλασσες της Κρήτης και ιδιαίτερα στη Μεσαρά και στα Χανιά, η εξάπλωση ενός τροπικού φυκιού με την ονομασία Caulerpa racemosa. H δράση του μειώνει τους πληθυσμού της κουτσομούρας και του μπαρμπουνιού στο Κρητικό πέλαγος, επειδή αναπτύσσεται σε αμμώδεις βυθούς και μεταβάλλει το οικοσύστημα, απομακρύνοντας ενδημικά είδη από την περιοχή.
Η εισβολή τόσο του Caulerpa racemosa, όσο και άλλων ειδών φυκιών που εξαπλώνονται στη Μεσόγειο έγινε σχετικά πρόσφατα, μετά το 2003, σύμφωνα με τους ειδικούς ερευνητές του ΕΛΚΕΘΕ. Επειδή πρόκειται για τροπικά είδη που έρχονται στη Μεσόγειο μέσω της διώρυγας του Σουέζ και προκαλούν σοβαρά προβλήματα στις παραθαλάσσιες περιοχές και τους πληθυσμούς των ψαριών στη λεκάνη της Μεσογείου.
Επειδή, εκτός από τα επικίνδυνα ψάρια πρέπει να αντιμετωπιστούν και τα τροπικά φύκια που κάνουν ζημιά στα οικοσυστήματα και την ιχθυοπαραγωγή της Κρήτης.
Επειδή, στην πρώτη Πανελλήνια Επιστημονική Συνάντηση για τις «Εισβολές ξενικών υδροβίων ειδών στην Ανατολική Μεσόγειο», που έγινε πριν από λίγες ημέρες στο Ηράκλειο, συζητήθηκαν όλα αυτά τα φαινόμενα και φάνηκε καθαρά η αναγκαιότητα συστηματικής και οργανωμένης παρακολούθησης της εξέλιξης του φαινομένου για να μπορέσει να αντιμετωπιστεί.
Επειδή, δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός για ένα τόσο σημαντικό θέμα που αφορά όχι μόνο το οικοσύστημα, αλλά και την οικονομία της χώρας μας,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ

Ο κ. Υπουργός:
Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί ώστε να θέσει σε ετοιμότητα τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και φορείς για να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την παρακολούθηση του φαινομένου και για προχωρήσουν στην προστασία των αλιέων και των καταναλωτών της χώρας μας.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ