Επικίνδυνα φύκια στο βυθό της Κρήτης και αποζημιώσεις των ψαράδων

Αριθμός πρωτ: 15069
Ημερομηνία κατάθεσης: 20/6/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤON ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Επικίνδυνα φύκια στο βυθό της Κρήτης και αποζημιώσεις των ψαράδων.

Από τις 13-11-2007 είχα επισημάνει με την Ερώτησή μου 1865, αλλά και με την 4287/11-1-08, οι οποίες δεν απαντήθηκαν, τα μεγάλα προβλήματα που προκαλεί στις θάλασσες της Κρήτης και ιδιαίτερα της Μεσαράς, η εξάπλωση ενός τροπικού φυκιού με την ονομασία Caulerpa racemosa. H δράση του, μειώνει τους πληθυσμούς της κουτσομούρας και του μπαρμπουνιού στο Κρητικό πέλαγος, επειδή αναπτύσσεται σε αμμώδεις βυθούς και μεταβάλλει το οικοσύστημα, απομακρύνοντας ενδημικά είδη από την περιοχή, σύμφωνα με τους ειδικούς ερευνητές του ΕΛΚΕΘΕ.
Ωστόσο σύμφωνα με τον Επίτροπο Αλιείας κ. Τζοε Μποργκ, η ελληνική κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να αποζημιώσει με κονδύλια μέσω των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων Αλιείας (ΕΠΑΛ) τους ψαράδες της Βορείου Ελλάδας σχετικά με το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στο εισόδημά τους από την έντονη εμφάνιση φυτοπλαγκτόν στο Θρακικό Πέλαγος.
Επειδή, αντίστοιχα στην Κρήτη εκτός από τα επικίνδυνα ψάρια που εμφανίστηκαν πρέπει να αντιμετωπιστούν και τα τροπικά φύκια που κάνουν ζημιά στα οικοσυστήματα και την ιχθυοπαραγωγή της Κρήτης.
Επειδή σύμφωνα με τις πρόσφατες επισημάνσεις του Επιτρόπου οι ελληνικές αρχές μπορούν να εκμεταλλευτούν το μέτρο 4.5 του ΕΠΑΛ 2000-2007, καθώς και τον άξονα προτεραιότητας 1 του ΕΠΑΛ 2007-2013, που προβλέπουν αποζημιώσεις στους ψαράδες για προσωρινή παύση της αλιευτικής τους δραστηριότητας,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ

Ο κ. Υπουργός:
Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος της Κρήτης αλλά και την αποζημίωση των ψαράδων από τις ζημιές που υπέστησαν λόγω της μεταβολής του οικοσυστήματος με την εισβολή ξενικών υδροβίων ειδών και την απομάκρυνση ενδημικών ειδών που είχε σαν αποτέλεσμα την μείωση του εισοδήματος των ψαράδων του νησιού.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης