Επιστημονική τεκμηρίωση των θεραπευτικών ιδιοτήτων των τροφών

Αριθμός πρωτ: 653
Ημερομηνία κατάθεσης: 24/7/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
2) ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Επιστημονική τεκμηρίωση των θεραπευτικών ιδιοτήτων των τροφών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ύστερα από διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), και σε συνεργασία με τα κράτη-μέλη θα καταρτίσει ενιαίο ευρωπαϊκό κατάλογο με τους επιτρεπόμενους «ισχυρισμούς υγείας» των θεραπευτικών ιδιοτήτων των τροφίμων, οι οποίοι να είναι επιστημονικά τεκμηριωμένοι και συνεπώς βάσιμοι.
Σύμφωνα με τον Κανονισμό 1924/2006 της Ε.Ε., κάθε κράτος-μέλος πρέπει να συντάξει τον κατάλογο των «ισχυρισμών υγείας» για τα τρόφιμα όπως τα φυσικά μεταλλικά νερά, τα συμπληρώματα διατροφής, τα τρόφιμα ειδικής αγωγής, τα νεοφανή τρόφιμα κ.τ.λ, προκειμένου να μπορούν να χρησιμοποιούνται στην επισήμανση , την παρουσίαση αλλά και την διαφήμιση, χωρίς την ανεξέλεγκτη προβολή προϊόντων-τροφίμων που υπόσχονται καλύτερη υγεία.
Επειδή στη συγκεκριμένη κατηγορία υπόκεινται και οι κλάδοι των ελαιοπαραγωγών και των μελισσοκόμων, βασικών παραγωγικών κλάδων στο Νομό Ηρακλείου αλλά και την Κρήτη γενικότερα, που παράγουν προϊόντα των οποίων η πραγματική διατροφική αξία πρέπει να αναδειχθεί προς όφελος των καταναλωτών και των παραγωγών,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ
Οι κ.κ. Υπουργοί:
Εάν προτίθενται, στους καταλόγους των «ισχυρισμών υγείας» που θα συντάξουν για τα ελληνικά προϊόντα-τρόφιμα ο ΕΦΕΤ και ο ΕΟΦ, να συμπεριλάβουν σε ιδιαίτερη κατηγορία τα προϊόντα ελαιόλαδο Κρήτης και μέλι Κρήτης, για τα οποία υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση όσον αφορά τις θεραπευτικές ιδιότητές τους αλλά και έχουν υψηλή ποιότητα σε σχέση με ανάλογα προϊόντα άλλων χωρών.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης