Επιτακτική ανάγκη για αναμπέλωση στην Κρήτη

Αριθμός πρωτ: 22392
Ημερομηνία κατάθεσης: 7/9/2011

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Επιτακτική ανάγκη για αναμπέλωση στην Κρήτη.

Με τα πιο μελανά χρώματα παρουσιάζεται η φετινή παραγωγή σταφυλιών στην Κρήτη και, όπως προκύπτει από τα μέχρι στιγμής στοιχεία σύμφωνα και με δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, οι εξαγωγές θα έχουν τελειώσει στα μέσα Σεπτεμβρίου, ενώ δεν πρόκειται να ξεπεράσουν τους 6.000 τόνους, την ώρα που είναι μειωμένες κατά 50% σε σχέση με πέρυσι και 73% σε σχέση με πρόπερσι.
Η φετινή προσβολή από περονόσπορο στις αμπελοκαλλιέργειες της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου είχε προκαλέσει περισσότερες ζημιές από αυτές που είχαν προβλεφθεί και η καταστροφή είναι σχεδόν ολοκληρωτική.
Επειδή, έμπειροι αμπελουργοί αλλά και αξιόλογοι επιστήμονες εκτιμούν ότι μόνο μια νέα αναμπέλωση, θα δώσει λύση στο πρόβλημα και θα επαναφέρει την αμπελουργία της Κρήτης στα παλαιότερα ικανοποιητικά επίπεδα.
Επειδή, η τελευταία προσπάθεια για αναμπέλωση στο Ηράκλειο δεν ήταν επιτυχής, καθώς έγινε με μη εξυγιασμένο πολλαπλασιαστικό υλικό, όπως αναφέρεται και στις μελέτες που έχουν εκπονηθεί.
Επειδή, είναι ανάγκη να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αμπελουργία με στόχο τη φύτευση πάνω από 300.000 στρεμμάτων με αμπέλια, με ισόρροπη και σχεδιασμένη κατανομή τόσο στον τομέα της σταφίδας και της οινοποίησης όσο και στον τομέα των επιτραπέζιων σταφυλιών.
Επειδή, στόχος θα πρέπει να είναι πάντα η παραγωγή ποιοτικών και ασφαλών προϊόντων, που να εξασφαλίζουν επαρκές εισόδημα στους παραγωγούς.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ.Υπουργός
Αν προτίθεται να προβεί στην εκπόνηση με όποιο τρόπο θεωρεί προσφορότερο ενός ολοκληρωμένου και επιστημονικά τεκμηριωμένου σχέδιου για μια νέα αναμπέλωση στην Κρήτη, αξιοποιώντας τις υπάρχουσες μελέτες του Πανεπιστημίου Κρήτης και του ΤΕΙ Κρήτης, ώστε να μπει ένα τέλος στον κατήφορο της κρητικής αμπελουργίας που οδηγεί σε απόγνωση τους εναπομείναντες στον κλάδο παραγωγούς.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης