Επιτακτική ανάγκη δημιουργίας νόμιμων προσβάσεων στο Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης

Αριθμός πρωτ: 391
Ημερομηνία κατάθεσης: 18/7/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ & ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ

ΘΕΜΑ : Επιτακτική ανάγκη δημιουργίας νόμιμων προσβάσεων στο Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης.

Πλήθος παράνομων και αυθαίρετων προσβάσεων συναντάται κατά μήκος του Βόρειου Οδικού άξονα Κρήτης, οι οποίες γίνονται αιτία πρόκλησης σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων.
Η μη πρόβλεψη κατασκευής παράπλευρων προσβάσεων και από τις δύο πλευρές της Εθνικής Οδού, οι οποίες θα συνδέουν τις παρόδιες ιδιοκτησίες των πολιτών με το ΒΟΑΚ, οδήγησε στη δημιουργία πολλών παράνομων δρόμων προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι κάτοικοι. Το αποτέλεσμα είναι οι δρόμοι αυτοί να καταλήγουν στον αυτοκινητόδρομο, δίχως να υπάρχει ειδική λωρίδα επιβράδυνσης ή επιτάχυνσης, χωρίς οριζόντια και κάθετη ειδική σήμανση και χωρίς να έχει δημιουργηθεί και η απαραίτητη διαπλάτυνση σ’ αυτό το σημείο.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το τμήμα του ΒΟΑΚ από το Παλαιόκαστρο μέχρι το Φόδελε, όπου δεν υπάρχει κανένας νόμιμος παράδρομος σύνδεσης της Εθνικής Οδού με τις τριγύρω ιδιοκτησίες και τους οικισμούς.
Επειδή οι τοπικοί φορείς κάνουν λόγο για αδιαφορία του Υπουργείου καθώς, παρ’ όλες τις επανειλημμένες επισημάνσεις των αρμοδίων, καμία λύση δεν έχει εξευρεθεί για το μείζον αυτό ζήτημα.
Επειδή είναι επιτακτική η εξασφάλιση περισσότερων πιστώσεων προκειμένου να ολοκληρωθεί ένα έργο πνοής για την Κρήτη, όπως είναι ο Βόρειος Οδικός Άξονας,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:

Αν προτίθεται να προβεί στη δημιουργία νόμιμων παράπλευρων προσβάσεων κατά μήκος του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης, ούτως ώστε αφενός να εξυπηρετηθούν οι κατέχοντες παρόδιες ιδιοκτησίες και αφετέρου να μειωθούν τα τροχαία ατυχήματα που οφείλονται στην είσοδο των οχημάτων στον αυτοκινητόδρομο δίχως τις απαραίτητες προϋποθέσεις.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης